Annons

Anna Carlstedt:Kung Artur legend med evig lyskraft

Monty Python-gänget har gjort både film och musikal om Artursagan, som under seklerna återberättats i allt från romaner till opera. Det franska nationalbiblioteket visar just nu en utställning om Artur.

Under strecket
Publicerad

Fram till den 24 januari bjuder Bibliothèque Nationale de France i Paris på en utställning som lyser likt en juvel i vintermörkret. Utgångspunkten är bibliotekets samlingar av manuskript som på olika sätt är kopplade till Artursagan, det vill säga legenderna om kung Artur och hans riddare av det runda bordet. Men utställningen omfattar betydligt mer än medeltida skrifter. Genom ett antal belysande exempel – från Wagner-operor till Disney- och Monty Python-filmer – vill det franska nationalbiblioteket också visa på legendernas fortsatta lyskraft genom århundradena.

Även den som inte har möjlighet att ta sig till Paris kan njuta (nästan) lika mycket av utställningen på nätet ( www.bnf.fr). Här har nationalbiblioteket med chefskonservator Thierry Delcourt i spetsen för en rad experter från olika discipliner inte sparat någon möda. Hemsidans ”Exposition virtuelle” gör onekligen såväl de rikt illuminerade manuskripten som det moderna materialet rättvisa. Utställningen lyckas med konststycket att samtidigt attrahera forskare – som paleografer och filologer – och en intresserad allmänhet: även de som inte vill tillbringa timmar med att jämföra olika manuskriptfragment med varandra kan hänföras av det rika bildmaterialet och de utställda konstföremålen med koppling till legendernas kulturhistoriska fortlevnad.

Annons
Annons
Annons