Analys

Per Lindvall:”Kunderna tjänar på att 4G-näten förstatligas”

Per Lindvall

Allt fler börjar inse att den rådande ordningen med (skenbart) konkurrerande teleoperatörer ger både dålig service och är ett samhällsekonomiskt fiasko. Senast ut på den svenska arenan är Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski som argumenterar för att staten bör ta över ansvaret för 4G-näten.

Under strecket
Publicerad
4G-mast i Visby.

4G-mast i Visby.

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT
Annons

Det är inte bara i Sverige som det förs en diskussion om att åternationalisera verksamheter som tidigare varit ägda och drivna av samhället, men som med etableringen av trosföreställningen att privata aktörer alltid är effektivare, med konkurrens som smörjmedel och drivkraft för effektivitet och utveckling av nya och bättre tjänster och produkter.

Men denna utveckling har på många fronter inte blivit vad man tänkt sig. Medborgarnas upplevelser är i stället det motsatta. I Storbritannien, som med Margret Thatcher, med stöd av tankemodeller från Milton Friedman och Friedrich von Hayek, drog igång den stora privatiseringsvågen i världen, så är många klart skeptiska till utvecklingen på de flesta fronter. Opinionsundersökningar visar att runt 70 procent av befolkningen vill åternationalisera järnvägen, kraftbolagen och även det nyss privatiserade Royal Mail. Det gäller inte bara vänsterväljare utan även den övervägande majoriteten hos såväl Tories som UKIP.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons