Annons

Kunderna har ratat livsmedel med lite salt

Hittills har konsumenttrycket på livsmedelsindustrin att dra ner på saltet varit så gott som obefintligt. För konsumenterna har saker som sockerinnehåll och tillsatser varit betydligt viktigare. Salt har ju tvärtom ansetts som trendigt under senare år. Det är detta som företagen måste förhålla sig till, skriver Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagen.

Under strecket
Publicerad

Vi svenskar äter i genomsnitt dubbelt så mycket salt som det myndigheterna rekommenderar. Ett högt saltintag ökar risken för högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Exakt hur stor bov saltet är i dramat råder det delade meningar om i forskarvärlden. Men tydligt är att ett minskat intag skulle ge positiva hälsoeffekter och vi välkomnar att frågan nu får större uppmärksamhet.

Även om restaurangmaten, liksom det egna saltandet, har betydelse för vårt samlade saltintag kommer mycket av det salt vi stoppar i oss från livsmedelsföretagens produkter, vilket är naturligt eftersom många äter mycket av dessa produkter.

Annons
Annons
Annons