Annons

Kultursvepet fredag

KULTURSVEPET. Bollywoodsuperstjärna gripen, Marie ”Patty” Andrews avliden och en anställd på HMW kapade Twitterkonto. Här är dagens kultursvep.

Under strecket
Publicerad

Den yngsta systern Marie ”Patty” Andrews i vokalgruppen The Andrews Sisters
dog i går i sitt hem i Los Angeles i en ålder av 92 år. Systrarna sålde över 75 miljoner album under sin karriär som aktivt varade fram till 1967 då den äldsta av syskonen, LaVerne Sophia, dog i cancer. Mellansystern Maxine Angelyn ”Maxene” avled 1995.

Se en
inspelning av deras hit ”Boogie Woogie Bugle Boy”, ett tidigt exempel på r&b.

- - -

I morgon är det dags för den första av fem deltävlingar inför årets Melodifestivalfinal 9 mars. I grannlandet Finland har man tjuvstartat och en av låtarna som gått vidare till den finska finalen, som hålls en månad tidigare än i Sverige, är
Krista Siegfrids låt “Marry Me“.

Förväntansfullt iklädd slöja och brudklänning sjunger Siegfrid textrader som: ”Baby, I feel like a sinner, skipping dinner to be thinner / Where is my proposal?” och ”I'm your slave and you're my master” vilket föranlett en storm på sociala medier i Finland.

Tidigt ute var
bloggen Häxbrygd
[där Linnea Portin kallar låten en anti-feministisk hejarklacksvisa. Hon avslutar sin långa analys med orden: ”Om hon nu så hemskt gärna vill gifta sig... varför kan inte hon bara fria då?”

Annons
Annons

Se klippet av Marry Me nedan.

- - -

Igår invigdes ett nytt litteraturhus i norska Bergen skriver
Bergens tidene.](http://linnea.ratata.fi/post/412063/) Förhoppningen är att Litteraturhuset på Østre Skostredet 5-7 ska bli ”Ett levande hus i hjärtat av staden”. I morgon kan man bland annat se det skrivande paret Siri Hustvedt och Paul Auster under rubriken ”Con amore” prata om sitt liv och sitt författarskap.
Här är hela programmet.

- - -

En anställd på HMV kapade igår den brittiska skivaffärens Twitterkonto efter att ledningen tillkännagivit att 60 personer ut personalen får sparken,
skriver NME. ”Massavrättning av lojala medarbetare” lyder ett av inläggen från den anställde som också meddelar de 66 000 följarna att hen inte skulle vågat göra detta ”under normala omständigheter”.

Inläggen är nu borttagna från kontot.

- - -

Norska NRK har hamnat i blåsväder efter ett vinklat reportage där en kvinna dömd för människohandel bedyrar sin oskuld. Det som dock inte framkommer i intervjun är att kvinnan dessutom var dömd för medverkan till tvångsäktenskap och våldtäkt på sin 11-åriga dotter.

Kulturminister Hadia Tajik säger till
Aftenposten att hon förväntar sig att NRK följer upp saken.

- - -


Danska Politiken recenserar svenske Jan Lööf tillsammans med den amerikanske tecknaren Robert Crumb och rubricerar artikeln: ”Serier utanför feminismens korrekta linje”.

- - -

Bollywoodsuperstjärnan Salman Khan riskerar ett 10 år långt fängelsestraff för att 2002 ha kört in i ett bageri i Bombay och samtidigt dödat en man,
skriver BBC.

Det är inte den första gången den populära skådespelaren kommer i klammeri med rättvisan - för sju år sedan dömdes han till fem år i fängelse för tjuvskytte, men släpptes mot borgen efter mindre än en vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons