Annons
X
Annons
X

Kultursvepet 16 december

Dagens Kultursvep har landat – Simon Löfroth har gått igenom nyhetsflödet och bland annat hittat en koreansk mattrend och en antisemitismanklagad rocklegendar. Klicka dig vidare för att läsa alla notiser.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Första åtalet efter ny hämndporr-lag i Kalifornien

En 27-åring från San Diego har gripits, misstänkt för att ha startat och administrerat sajten UGotPosted.

Han uppmanade försmådda partners att skicka in ekivoka och intima fotografier på sina före detta flick- eller pojkvänner (mestadels flickvänner … eller … nästan bara flickvänner), till sidan, varefter han laddade upp bilderna för allmänhetens beskådan.

Han publicerade i anslutning till fotografierna också den avbildades sociala media-profil, däribland länkar till Facebook, Twitter och Linkedin.

För att ta ned fotografierna krävde han ersättning på uppemot 350 dollar.

27-åringen är misstänkt för bland annat identitetsstöld och utpressning.

Åklagare säger att över han mottagit över 2000 mejl, vars avsändare vädjade till att han skulle plocka ned bilderna.

Mannen ska ha tjänat tiotusentals dollar på sitt ”företag”.

Annons
X
Annons
X
Foto: MARKUS SCHREIBER Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Pink Floyds tidigare frontman anklagas för antisemitism - igen

Foto: MARKUS SCHREIBER

Roger Waters.

Roger Waters, en av Pink Floyds före detta frontmän,
skapade stor kontrovers när han förra veckan jämförde den israeliska statens förhållande till Palestina med Nazitysklands förhållande till judarna.

–Det finns uppenbara paralleller, sade Waters.

Musikern, som är en välkänd Palestina-vän, möttes snart av hårda fördömanden.

Den ledande amerikanske Rabbi Shmuley Boteach beskriver Waters åsikter som uppenbart antisemitiska. I en text publicerad i The New York Observer skriver han bland annat:

”Herr Waters, nazisterna var en massmördande regim som döda sex miljoner judar. Att du har mage att jämföra judar med de monster som mördade dem visar att du inte har någon anständighet, inget hjärta, ingen själ.”

Roger Waters replikerade med att han inte känner Rabbi Boteach och att han inte vill polemisera mot honom.

”Jag har ingenting emot judar eller israeler och jag är inte antisemit. Jag beklagar bara den israeliska regeringens handlingar i Gaza.”

Annons
X
Annons
X
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Poeten Regina Derieva har gått bort

Foto: JUREK HOLZER

Regina Derieva.

Hon föddes 1949 i Odessa, i det forna Sovjetunionen. Från 1965 till 1990 levde och arbetade hon i Karakanda, Kazakstan. Hon lämnade universitetet med en examen i musik, rysk filologi och litteratur.

I det forna Sovjetunionen censurerades hennes poesi och uppmanades så småningom att lämna landet av Joseph Brodsky.

1991 flyttade hon med make och son till Israel. De förvägrades emellertid medborgarskap eftersom de var praktiserande katoliker. 1999 styrde de kosan till Sverige. Fram till sin bortgång var Regina Derieva bosatt och verksam i Märsta.

Hon har publicerat ett tjugotal verk, främst diktsamlingar, men även prosa, essäer och översättningar. Poesin har förutom i bokform publicerats i ett stort antal tidskrifter, i bland annat Ryssland, USA och Sverige.

Hennes verk har översatts till flertalet språk; svenska, engelska, franska italienska, arabiska och kinesiska. Hennes poesi präglades av hennes katolska tro. Magnus Ringgren skrev bland annat följande i sin recension av urvalsvolymen ”Himmelens geometri”:

”Hon är en utpräglat religiös poet för vilken det andliga livet har stort försteg framför det materiella. Hennes diktvärld är ett existentiellt landskap, kanske alltför abstrakt för den som är skolad i en mer världsbejakande svensk poesitradition. Gud sträcker sig mot världen men når inte fram i vår tid. Det finns en djup civilisationskritik hos Derieva. De människor som söker Gud bildar små öar i ett hav av tomhet. Verkligheten tycks vara tömd på andliga tecken, inte längre inkarnerad.”

I Expressen skrev Aris Fioretos:

”I Derievas dikter förenas själsdjup med en suverän brist på sentimentalitet, gedigen traditionsmedvetenhet med en lika desperat sorts nykterhet. Bara så förvandlas Ordet till stoft, och stoftet till ord.”

Här finns
en längre intervju med henne av SvD:s Ricki Neuman, som åkte och hälsade på henne i Märsta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 7 av 7

  Ny internet-trend i Sydkorea: middagsporr

  Nu ska ni få höra. Det finns
  en ny trend i Sydkorea, där unga, attraktiva människor livesänder från sina kök vid middagstid varje kväll. Men varken nakenhet eller kopulerande står på menyn. Allt fokus är riktad på maten och ätandet.

  Det kallas för ”mok-bang”, en sammanslagning av de två koreanska orden för ”att äta” och ”sända”, och har blivit ett populärt inslag i tusentals koreaners vardag.

  Varifrån trenden stammar är oklart, men det finns en teori om att det är en avknoppning av populära skådespelares inmundigande av diverse godsaker på bästa sändningstid i koreanska tv-dramer.

  Det fungerar så här. Man livestreamar sin middag på Afreeca TV, ett peer-to-peer-nätverk. Tittarna kan belöna livestreamaren med en virtuella valuta som kallas för Star Balloons, som ett sätt att tacka för showen. Dessa Star Balloons kan sedan växlas mot riktiga pengar - de som livesänder kan tjäna upp till 1000 dollar på en enda video.

  En av de mest kända mok-bang-streamarna kallar sig själv för The Diva. Hon arbetar som konsult på dagarna och äter på nätterna. Under en sittning kan hon äta två pizzor. Ibland trettio stekta ägg och en låda krabbor, eller fem nudelförpackningar. Divan lägger enligt uppgift motsvarande 3000 dollar på mat varje månad.

  En kväll åt hon tolv hamburgare, tolv stekta ägg och tre portioner kryddstark kimchisoppa och en sallad. Det har ryktats om att hon spyr upp maten senare, varför hon väljer att stanna kvar och chatta med sina tittare under några timmar efter middagen, för att döda ryktena.

  Den koreanska sajten
  Dailian pekar på att den här typen av live-tv kan ha att göra med att människor inte vill äta ensamma. Det kan också peka på att människor inte vill äta alls, utan föredrar att titta på när andra gör det.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X