Kulturstöd ger Sverige en egen röst i världen

DEBATT Nytänkande globala samarbetsformer kan inte få stöd i dag, de täcks till exempel inte in i de bidragsformer som Kulturrådet har upprättat, skriver Elisabet Olofsson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

EU flyttar fram sina kulturpolitiska positioner säger Olle Wästberg (SvD 4/3) och pläderar för kulturens roll som en viktig hävstång i den demokratiska förändringsprocessen. Han saknar svenska kulturarbetare och kulturinstitutioner och anser att de inte tar tillvara de möjligheter som finns inom EU och utanför genom EU-biståndet.

Jag anser att de möjligheterna erbjuds i mycket traditionella och låsta arbetsformer. Vad är målet? Regler, formulär och kontrollsystem måste finnas, men finns det utrymme för tanke, analys och förändring? Svenska kulturarbetare och kulturinstitutioner lyser i än större utsträckning med sin frånvaro i verkligt internationellt utvecklingssamarbete. Utvecklingssamarbete med lokala institutioner och personer i en flödande global dialog och ett globalt ansvarstagande med en stark lokal förankring och global medvetenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons