Annons
X
Annons
X

260 överklaganden mot Slussen

Stockholm har fått in mängder av överklaganden mot Nya Slussen. Kulturslussen, med kända namn som Benny Andersson och Erik Lallerstedt, jobbar dessutom för en folkomröstning.

”Dumt och människofientligt”, tycker Benny Andersson om nya Slussen, här utanför sin arbetslokal på Skeppsholmen med usikt över Slussen.
”Dumt och människofientligt”, tycker Benny Andersson om nya Slussen, här utanför sin arbetslokal på Skeppsholmen med usikt över Slussen. Foto: ULF HOLMSTEDT/SCANPIX

Motståndarna till Nya Slussen ger inte upp. När tidsfristen för besvär mot den nya detaljplanen löpte ut på tisdagen, var över 260 ärenden registrerade.

Svenska Naturskyddsföreningen, flera handikappförbund och många namnkunniga privatpersoner som Benny Andersson kommer var för sig att överklaga Nya Slussen. Dit hör också krögaren Erik Lallerstedt vars utsiktsrestaurang Gondolen enligt planerna får höga hus framför sig.

–Vi räknar med att processerna kan ta 1,5 år i först länsstyrelsen och sedan Mark- och miljödomstolen, säger Martin Schröder som är stadsbyggnadskontorets projektledare för Nya Slussen.

Annons
X

Eftersom frågan om Slussen har vuxit sig så stor, talar mycket för att även den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, måste pröva något ärende – i så fall tar processen troligen mer än två år.

–Under tiden kommer vi att dra i gång ett stort arbete för en folkomröstning för att stoppa Nya Slussen, berättar Christine Frånlund, en av projektledarna i Kulturslussen.

Tio procent – cirka 70 000 personer – av Stockholms röstberättigade invånare ska nu mobiliseras så att lagen tvingar Stadshuspolitikerna att överlämna åt folket avgöra frågan om Slussen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På tisdagen arbetade dock tjänstemännen på Stockholms stadsbyggnadskontor oförtrutet vidare med Nya Slussen som allianspolitikerna med ett par rösters övervikt klubbade igenom strax före jul. Till exempel ställs redan på måndag ytterligare en detaljplan ut – den som rör en ny bussterminal under Katarinaberget.

  – Eftersom så mycket ligger under jorden är det lättare att förstå om man går och tittar på modellen, säger Martin Schröder.

  LÄS OCKSÅ:
  ”Vi har lagt ännu en pusselbit i Slussen”

  LÄS OCKSÅ:
  Striden inte över

  LÄS OCKSÅ:
  40-talisternas sista primalskri

  INTERAKTIVT BILDSPEL:
  SVD:s fotografer tolkar Slussen

  Annons
  Annons
  X

  ”Dumt och människofientligt”, tycker Benny Andersson om nya Slussen, här utanför sin arbetslokal på Skeppsholmen med usikt över Slussen.

  Foto: ULF HOLMSTEDT/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X