Kulturmissa inte Jylland

Under strecket
Publicerad
Annons

Olaf Lind
Arkitekturguide Jylland
Arkitektens forlag 2002

Vi är många som om somrarna kör av färjan i Grenå eller kommer över bron från Fyn och sedan lägger oss på E 40 söder ut genom Jylland utan att stanna för kisspaus förrän i Tyskland. Här är en bok som visar vad man borde ha sett på vägen. Att till exempel inte svänga in på avfarten till den herrnhutiska brödramenighetens utopiska samhälle Christiansfeld från 1733 är en grov kulturmiss.
Arkitekturguide till Jylland följer samma layout- och dispositionskoncept som den stilbildande guiden till Köpenhamn, utgiven till kulturhuvudstadsåret 1996. Den gav i sin tur upphov till arkitekturböckerna om Stockholm 1998 och Sverige år 2000. Samma format och krispiga typografi. Varje beskriven byggnad åtföljs av en liten planritning, kronologin går från runstenen år 900 till byggnader som i skrivande stund ännu inte är färdigställda.
Texterna höjer sig knappast över en rent deskriptiv nivå. Det gör nu inget, upptäckarglädjen ligger i att hitta till intressanta
platser vilket är lätt med de överskådliga kartorna och funktionella hänvisningarna. Vare sig man föredrar futurismen hos arkitekten Jørn Uzons ”prøvehus” i Birk utanför västjylländska Herning, undrar över tranformatortornen i Skive kommun, eller är på jakt efter den vackraste 1100-talskyrkan är guiden perfekt även för den som hyrt stuga och tröttnat på regniga och blåsiga stränder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons