Annons
X
Annons
X

Kulturministern vill se över presstödsreglerna

Nationaldemokraternas tidskrift Nationell Idag har beviljats 2,3 miljoner kronor i presstöd.

Kritiken växer nu mot beslutet – och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill att presstödsnämndens nuvarande urvalsregler ses över.

Foto: SCANPIX

När Presstödsnämnden bestämmer vilken tidning som har rätt till presstöd tas hänsyn till bland annat upplaga, räckvid och andelen egenmaterial.

Däremot tittar man inte på innehållet.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dessa regler ligger bakom att en rad politiska tidsskrifter får presstöd idag. Marxistiska tidningen Offensiv, kommunistiska Proletären och syndikalisternas Arbetaren är några exempel.

  Annons
  X

  Men när extremhögertidskriften Nationell Idag i onsdags beviljades ett stöd på 2,3 miljoner kronor, var kritiken omedelbar. Nyhetstidskriften Fokus chefredaktör Martin Ahlquist skrev idag på DN Debatt att han avgår i protest mot reglerna.

  I en intervju med SvD.se är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som själv suttit i Presstödsnämnden, också kritisk.

  – Nämnden säger att Nationell Idag uppfyller de formella kraven. Sedan kan man tycka att det är olyckligt. Motbjudande är det uttryck jag själv har använt, säger hon till SvD.se.

  Hon tänker nu låta urvalsreglerna diskuteras i kulturdepartementet.

  – Presstödets uppgift är ju att främja mediemångfalden och därmed demokratin. Då kan man ju tycka att det är märkligt att en tidning som Nationell idag, som ju har en annan agenda som vi ser det, har fått presstödet. På departementet kommer vi att ta upp det här till diskussion.

  Att bara titta på faktorer som upplaga och räckvidd när det beslutas om statligt miljonstöd, är det det bästa sättet?

  – Det är en fråga att ta upp. Det här fallet är mycket speciellt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

  Hade du själv några synpunkter på systemet när du satt i nämnden?

  – Det hade jag kanske, det kommer jag inte ihåg, det var ju 2004, men visst var det diskussioner. Men som sagt så väcker det här endel frågor. Beslutet blev ju känt först igår så vi har inte satt oss ner. Men nästa vecka ska vi ta upp det igen.

  Nationell Idags ansvarige utgivare Heinz Burgemeister är kritisk till kulturministerns agerande.

  – Det är ett klantigt uttalande, hon ska visa så pass hyfs att hålla sig neutral. Vi har lagen och yttrandefriheten på vår sida. Att beklaga det här beslutet är att gå emot demokratiska värden, säger han.

  Olof Lavesson, moderat riksdagsledamot, som sitter i Presstödsnämnden, fick försvara nämndens beslut.

  – Det pris vi får betala för det fria ordet är att även det som är obehagligt och som vi inte tycker om får komma fram och för mig är det en viktigare princip, säger Olof Lavesson till Ekot.

  – Presstödet är inte till för att vi ska få fram eller stödja de åsikter vi tycker om utan för att vi ska ha en distribution som gynnar mångfald.

  Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) kräver att presstödet ska avskaffas.

  – Min uppmaning till kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) är att gå till departementet och skriva en ny lag, som upphäver presstödet, istället för att ta avstånd från dem som har att tillämpa det som hon har bestämt! skriver hon i ett pressmeddelande.

  På fredagen gick också det Judiska Centralrådet ut och kritiserade beslutet om presstöd till Nationell Idag.

  – Vi förstår inte på vilket sätt den rasbiologiska tidningen Nationell Idag kan anses bidra till mångfalden i pressen, sa rådets ordförande Lena Posner Körösi i en kommentar.

  I nätupplagan av Nationell Idag skriver redaktionen att beslutet om presstödet antagligen fattades ”med en känsla av bitterhet av de etablissemangets högdjur som finns representerade i nämnden.”

  – Vi anar att vi väckt ont blod någonstans. Det här beskedet är som att lägga en orm i en myrstack, säger Heinz Burgemeister.

  Finns det någon typ av tidning som du själv inte tycker borde få presstöd?

  – Uppfyller man kraven så vill jag inte förbjuda någon tidning. Kanske obskyra porrtidningar. Men när det gäller åsikter kan jag inte se någon tidning som inte borde få stöd på grund av det, säger Heinz Burgemeister.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X