Annons
X
Annons
X

Kulturministern: Viktigt gå till botten med detta

Först USA och Kanada, sedan Europa, bl.a. Tyskland och Danmark. Uppgifterna om sexuella övergrepp begångna av präster inom den svenska katolska kyrkan väcker reaktioner, även i den svenska regeringen. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), vars departement ansvarar för det statliga stödet till trossamfund och som är ordförande i regeringens särskilda råd för kontakt med trossamfunden, säger i en kommentar:

– Upprörande. Har det skett övergrepp även senare så vill man veta detta. Har man skyddat varandra, frågorna är flera och i första hand är det något som den katolska kyrkan ska undersöka, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon anser att det är viktigt att gå till botten med de nya uppgifterna av flera skäl. Dels för att de personer som pekas ut blir rentvådda om påståendena inte stämmer, dels för att kyrkan om uppgifterna stämmer bör se över sina interna rutiner för hur man umgås och förhåller sig till barn.

Annons
X

Hon berömmer biskop Anders Arborelius för att han snabbt offentliggör uppgifterna om sexuella övergrepp.

– Det är väldigt bra och han ska ha beröm för att han inte försöker mörka som annars varit en vanlig strategi vid tidigare avslöjanden, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X