Annons
Kommentar

Malin Ekman:Kulturministern kan inte skilja på äpplen och päron

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Därför riskerar den diffusa mediedebatten och en allmänt oroad kulturminister att stjälpa snarare än hjälpa medier i kris.

Publicerad

Det finns ingen industri så benägen att förkunna sin egen undergång som mediebranschen. De senaste veckorna har domarna stått som spön i backen. Dagens Nyheter gjorde stort nummer av lokaltidningskoncernen Mittmedias interna dokument över en simulerad framtidsstrategi. Denna fick uppmärksamhet som vore den spikad och nära förestående. Sammanslagningar, nedmonteringar, personalslakt. Rubrikerna skakade kulturministern. ”Jag sov inte alls bra i natt, så mycket kan jag säga”, redogjorde hon i samma tidning. I tv-sofforna följdes nyheten upp med beklämda lokalpolitiker och oroliga experter.

Det dröjde inte ens två veckor innan nästa illavarslande bud fick fäste. Sedan riskkapitalbolaget Segulah köpte de stockholmska gratistidningarna Mitt i, hade allt gått åt fel håll. Det senaste året hade omsättningen minskat med 17 procent och sista raden lyst röd. Det framstod än mer som att industrin var bortom hopp. Om inte ens ett riskkapitalbolag – specialiserat på att effektivisera företag – hade framgång, vem skulle då ha det?

Annons
Annons
Annons