Annons
X
Annons
X

Kulturministern gör reklam för SF

Det blev sura reaktioner från publiken när SF Bio visade en specialinspelad hälsning från kulturministern i biosalongen. Märkligt att hon uttalar sig för ett enskilt bolag, säger före detta vd-n för konkursdrabbade konkurrenten Astoria Cinemas. En hälsning med krav riktade till oss, menar SF Bios informationschef.

Att ”väldigt många kommer att hitta till just det här Smultronstället” var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths förhoppning när hon i fredags via ett filmklipp invigde SF Bios nya satsning på så kallad kvalitetsfilm, Smultronstället. Den förinspelade filmsnutten visades efter reklamen i samband med premiärerna för Roy Anderssons nya film Du levande och Lucy Walkers Blindsight och ledde till ilsket buande hos delar av publiken.

Frågan om just SF:s ställning och eventuella hot mot det smalare filmutbudet har varit het den senaste tiden. Inte minst sedan Astoria Cinemas konkurs i somras som ytterligare stärkt SF:s redan dominerande position på den svenska biografmarknaden.

Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, ser inget anmärkningsvärt i att kulturministern inviger deras satsning. Idén att låta Lena Adelsohn Liljeroth hälsa publiken välkommen genom ett förinspelat filmklipp kom till då hon inte kunde närvara fysiskt vid invigningen av Smultronstället. Filmklippet visas sedan i fredags inför varje SF-film och kommer att visas under minst en vecka till.

Annons
X

–Det har ju varit en debatt om kvalitets- och smal film. Kulturministern utmanar SF Bio i sitt uttalande och uppmanar till att leverera, så hon ställer ju krav också, säger Thomas Runfors, som definierar kvalitetsfilm som ”film som rör om mer, med ett annorlunda anslag och en regissör som har en konstnärlig ambition”.

Lena Adelsohn Liljeroth säger via sin pressekreterare Maria Dupont att ”alla krafter som uppmanar till ökat spridande av kultur får man väl ändå se som positivt” och att förhoppningen är att initiativet sprider sig till andra aktörer.

Kommer kulturministern att spela in hälsningar även till

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  andra aktörer?

  –Det får vi ta ställning till då, säger Maria Dupont.

  Rose-Marie Strand, inköpare på Folkets bio, tror inte att kulturministerns uttalande kommer att få några konsekvenser. Hon tycker att satsningen Smultronstället är bra.

  –Men det kanske kan bli tokigt när kulturministern säger att ”här får man kvalitet”. Det finns ju ­andra aktörer också.

  Enligt Thomas Runfors handlar satsningen om att visa på bredden i SF:s repertoar. Under hösten lyfts tretton regissörer fram. Bland dem finns namnkunniga världskändisar som Michael Moore, Claude Berri, Sean Penn och Woody Allen.

  –Hur kommer det sig att de utvalda filmerna till största mängden är gjorda av redan etablerade regissörer? Det är bra filmer, men inte de som jag skulle betrakta som ”hotade” i den nya biografordning som råder, kommenterar Mattias Nohrborg, före detta VD för Astoria Cinemas och Trian­gelfilm.

  Vad tycker du om att kultur­ministern spelat in en särskild filmhälsning för SF Bio?

  –Det är bra om kulturministern uttalar sig om filmklimatet i allmänhet och kvalitetsfilmen i synnerhet. Alla filmintresserade bör få veta vad den statliga filmpolitiken har för hållning i frågor om kvalitet och mångfald i film­utbudet, nu när biografägandet ser ut som det gör. Men att kulturministern gör detta uttalande i ett enskilt bolags marknadsföringskampanj känns lite märkligt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X