Annons

Anna Ångström:Kulturlivet tycks vänta förgäves på Godot

Johan Ulveson och Jonas Karlsson i ”I väntan på Godot” av Samuel Beckett, som Karl Dunér satte upp förra hösten på Dramaten.
Johan Ulveson och Jonas Karlsson i ”I väntan på Godot” av Samuel Beckett, som Karl Dunér satte upp förra hösten på Dramaten. Foto: Sören Vilks

Varför tillåts 300 personer tränga ihop sig i ett flygplan eller shoppa i ett köpcentrum när inte teaterföreställningar eller konserter får hållas för 100 personer – ens utspridda utomhus?

Under strecket
Publicerad

I Becketts mest kända pjäs väntar två landstrykare på den där Godot – som förstås aldrig dyker upp. Istället kommer en liten pojke och förmedlar ett luddigt hopp. Under tiden lever Didi och Gogo på magra morötter och underhåller sig bäst de kan.

Kanske kan man – med en för somliga säkert provocerande förenklad tankelek – likna kulturminister Amanda Lind (MP) vid den där pojken i ”I väntan på Godot”. Men här och nu i Sverige är det en hel bransch med frilansare, anställda, arrangörer och institutioner som väntar på besked alltmedan kassor och framtidshopp sinar.

Annons
Annons
Annons