Annons
Kommentar

Anders Q Björkman:Kulturkritiken är långtifrån uträknad

Enligt en artikel i Aftonbladet har antalet recensioner i SvD, DN, Expressen och Aftonbladet minskat de senaste tio åren.
Enligt en artikel i Aftonbladet har antalet recensioner i SvD, DN, Expressen och Aftonbladet minskat de senaste tio åren. Foto: Tomas Oneborg

Kritiken tar mindre plats på svenska kultursidor, enligt en ny uträkning. Men den stora frågan inför framtiden är inte mängden recensioner, utan hur den kritik som faktiskt skrivs ska nå ut digitalt.

Under strecket
Publicerad

Hur mäter man vad som är god kulturjournalistik? Kvalitet är knappast mätbart, så frågan är näst intill omöjlig att svara på – ändå börjar den gro i mitt huvud när jag läser Carl-Michael Edenborgs studie av svenska kultursidor i tisdagens Aftonbladet. Han har räknat antalet recensioner i SvD, DN, Expressen och Aftonbladet under en månad 2007 och jämfört dessa siffror med en månad 2017. Resultatet visar att kritiken får mindre plats, särskilt så i SvD, enligt Edenborg.

Tyvärr redovisar han inte hur han har mätt, men påpekar att det är svårt att exakt slå fast vad som är en recension. När jag själv går igenom SvD:s kultursidor under den undersökta månaden 2017 kommer jag inte fram till samma resultat. Om jag dessutom räknar in Under strecket-essäer som behandlar nya böcker under mätperioden 2017, så hamnar antalet bokanmälningar 30 procent högre än i Edenborgs siffror.

Annons
Annons
Annons