Annons
Krönika

Lars Ring:Kulturhuset Stadsteatern sprids över hela Stockholm

S:t Paulskyrkan vid Mariatorget ska byggas om för teaterbruk.
S:t Paulskyrkan vid Mariatorget ska byggas om för teaterbruk. Foto: IBL

Kulturhuset stänger vid nyår 2019. Nu har man avslöjat vart man flyttar verksamheten under renoveringen. Vd Sture Carlsson har presenterat några självklara och andra mer oväntade spel- och utställningslokaler.

Under strecket
Publicerad

Var gör man av nio scener, en biograf, flera gallerier, flera bibliotek samt en schackhörna när Kulturhuset Stadsteatern stänger för total renovering under 1,5 år – från nyår 2019 till hösten 2020? Nu har svaret, eller svaren, kommit. Sture Carlsson har som tillträdd vd efter Benny Fredriksson grubblat, pusslat och förhandlat. 14 nya och gamla lokaler/platser öppnas för Kulturhusverksamhet. Förortsscenerna Skärholmen och Vällingby får utökat ansvar. Parkteater spelar på utan tak över huvudet, men Sissela Kyle slutar och soppteaterchefen Albin Flinkas tar över. Parkteaterns lokaler på Djurgården kommer att inrymma flera verkstäder.

En del av alternativen är ingen överraskning. Stadsteatern återvänder till sin gamla scen vid Norra Bantorget, nuvarande Dansens hus, där man tänker spela två stora produktioner årligen. Man samarbetar också med studenterna på Stockholms Dramatiska Högskola som har en fin scen, man tittar in på Folkoperan och tänker spela på Nationalmuseum. Vad vill man inte säga. Nu är det var som gäller. En dramatisk produktion är placerad på Södra teatern – ägd av Riksteatern som just håller på att sälja byggnaden. Om Stadsteatern får möjlighet att använda Södran framöver beror på vad som händer efter att Riksteatern sålt huset, och till vem. Den enda gruppteaterlokal som tas i anspråk av Stadsteatern är Teater Giljotin vid Sankt Eriksplan.

Annons
Annons
Annons