Kulturen når ända in i vagnarna

Vem har sagt att tunnelbaneresan måste vara trist? Resan från A till B kan bli en komplett kulturell upplevelse med konst, poesi och musik. Vem har sagt att tunnelbaneresan måste vara trist? Resan från A till B kan bli en komplett kulturell upplevelse med konst, poesi och musik.

Under strecket
Publicerad
Annons

SL har en årlig kulturbudget på tio miljoner kronor. Konsten på tunnelbanestationerna, såväl permanenta verk som tillfälliga utställningar, är den i särklass största posten.
Men även inne i tågen och på bussarna finns kulturen. Sedan 1993 konkurrerar reklamskyltarna med diktplakat helt utan kommersiellt budskap. Idén till Poesi på väg, som SL:s poesisatsning kallas, kommer från London.

Det nya temat för årets dikter är kort och gott Spår. Till exempel det förflutnas spår, som i Tor Hedbergs Med ett stenkolssmycke, spår i själen som i Denise Levertovs Mod, och spår av kärlek som i Erik Gustaf Geijers Natthimmelen.
Också musiken har sin plats i lokaltrafiken - mer eller mindre sanktionerad av SL. På Gullmarsplan provar man nu att spela klassisk musik i högtalarsystemet, vilket kan komma att spridas till fler stationer.

Annons
Annons
Annons