Annons
Analys

Hynek Pallas:Kulturen låter sig inte tvättmärkas

I går uppmärksammade AP och flera internationella medier den märkning av film som införts på vissa biografer i Sverige. ”A-märkt” blir den film som klarar ett så kallat Bechdeltest som mäter om två kvinnor på film kan tala om annat än en man i längre än en minut. Men märkningen är omdiskuterad. Samtiden undviker komplexa samtal och föredrar enkla stämplar som ska garantera ett visst innehåll, varnar SvD:s filmkritiker Hynek Pallas.

Publicerad

I våras presenterade Rådet för kulturella och kreativa näringar flera förslag för att förbättra det svenska kulturklimatet. Bland annat menade rådet att staten bör instifta priser och utmärkelser eftersom ”bekräftelse skapar lust” och gör kulturen ”spetsig”.

Överallt tolkas konst och kultur efter vad den presterar. Det mäts och testas så att vi konsumenter vet vad vi ger oss in på. ”Det publika” betonas i det nya film- avtalets automatstöd och Stockholms kulturborgarråd kallar fria teatergrupper för särintressen eftersom konst anses vara bättre ju fler den når.

Harriet Andersson i Sommaren med Monika.

Foto: SF Bild 1 av 2

12 years of slave.

Foto: JAAP BUITENDIJK Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons