Kulturella gester drunknar i blodet från Gazaremsan

Under strecket
Publicerad
Annons

krönika | Kulturutbyte
Människor av god vilja brukar ha för sig att ett livligt kulturutbyte verkar befrämjande för fredlig utveckling länder emellan. Stundom kan det säkert förhålla sig så, men inte så sällan är det människorna av ond vilja som i stället gör sig gällande genom att sabotera alla ansatser till samförstånd folken emellan, även på detta område.
Nu senast gjordes denna erfarenhet av den kände egyptiske dramatikern och satirikern Ali Salem och det israeliska Ben Gurion-universitetet i Negevöknen.
Salem har besökt Israel flera gångar och hör till de få modiga egyptiska intellektuella som sedan Osloavtalet har verkat för en normalisering och en uppvärmning av den ”kalla fred” som råder mellan Israel och Egypten. Nu när Kairo har återsänt sin ambassadör till Tel Aviv tyckte Ben Gurion-universitetet att det var dags för ett nytt steg på den kulturella förbrödringens väg.

Ali Salem underrättades om att han skulle förlänas ett hedersdoktorat. Till den högtidliga ceremonin, som bevistas av
internationell prominens, inbjöds givetvis också Egyptens ambassadör. Ali Salem tackade genast ja till utmärkelsen och ambassaden lät meddela att man hade tagit emot en inbjudan, men det sades ingenting om huruvida ambassadören tänkte delta i festligheterna.
Nu vet vi varför. I sista minuten fick Ali Salem ge återbud. Myndigheterna vägrade honom utresa till Israel. Nej, han vet inte varför, har han låtit meddela. Nej, ingen på den egyptiska ambassaden i Tel Aviv vill göra något uttalande av något slag. Salem personligen går inte att nå. Hans hedersdoktorat får nog räknas till den kalla fredens offer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons