Annons
X
Annons
X

Kulturchef i nytt blåsväder

När regeringens kulturutredning nu drabbas av tunga avhopp är det inte första gången som det stormar kring huvudsekreteraren Keith Wijkander. Uppslitande personalkonflikter har kantat hans chefskarriär, men själv menar Wijkander att det beror på att han får svåra uppdrag.

I veckan stod det klart att två nyckelpersoner hoppar av kulturutredningen, som ska vara klar till årsskiftet. Sekreteraren David Karlsson och informationschefen Yvonne Rock har lämnat in sina avskedsansökningar eftersom de saknar förtroende för hur huvudsekreteraren Keith Wijkander leder arbetet.

Att Keith Wijkanders namn förekommer i samband med personalpolitisk turbulens hör inte till ovanligheterna.

2005 avgick han i förtid från sitt jobb som överintendent på Statens maritima museer efter en längre tids konflikter. Bland annat hade en stor omorganisation mött motstånd och fått flera personer att säga upp sig, och Arbetsmiljöverket konstaterade att det fanns misstro mot överintendenten bland personalen och krävde en rad åtgärder. Styrelseordföranden Lillemor Arvidsson avgick också på grund av samarbetssvårigheter med Wijkander.

Annons
X

Även på sitt tidigare jobb som överantikvarie på Riksantikvarieämbetet i slutet av 1990-talet hamnade Wijkander i konflikt med personalen. Riksantikvarieämbetets arkeologer protesterade mot omorganiseringar och personalen förklarade i ett brev till kulturdepartementet att deras förtroende för ledningen var obefintligt.

Keith Wijkander själv beklagar de två aktuella avhoppen från kulturutredningen.

–Som chef måste man alltid vara lyhörd och självkritisk. Men det viktiga för oss nu är att jobba framåt och få arbetet i hamn.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför blåser det så ofta kring dig som chef?

  –Jag har utfört de uppdrag jag har fått av min uppdragsgivare. De uppdragen har kanske haft en viss svårighetsgrad, men detta är historia.

  Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet, säger att regeringen har fullt förtroende för kulturutredningen och ordföranden Eva Swartz, men att han inte har några övriga kommentarer till kommitténs inre liv.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X