Annons
X
Annons
X

Kulturarbetare positiva till Ipred-lagen

Kulturarbetare inom både skiv-, film- och bokbranschen sluter sig nu samma för att ge sitt stöd till den omdiskuterade Ipred-lagen. ”Ni måste göra nåt” är budskapet till politiker från bland annat skådespelaren Helena Bergström och Martin Rolinski, sångare i BWO.

Torbjörn Flygt, Helena Bergström och Martin Rolinski.
Torbjörn Flygt, Helena Bergström och Martin Rolinski. Foto: PATRIK LUNDIN

Läs mer om Ipred:

Läs även

Den kostade nästan 30 miljoner kronor och tog flera år att göra – men bara drygt en vecka efter biopremiären av den svenska succén Låt den rätte komma in låg filmen ute på fildelningssajter på internet.

Filmen är bara ett exempel på hur den illegala fildelningen slår mot svenska kulturarbetare. ”Kulturen blöder, och den blöder kraftigt”, sade Martin Rolinski, sångare i BWO, på ett seminarium som Filmallians Sverige, Dramatikerförbundet och Musikerförbundet idag anordnade i Kulturhuset i Stockholm om den så kallade Ipred-lagen.

Bloggare och debattörer på olika forum menar att lagen, som grundar sig på ett EU-direktiv, öppnar upp för utpressarverksamhet och maffiafasoner och gör det möjligt för privata företag att bedriva polisverksamhet.

Annons
X

Men på andra sidan sluter sig nu kulturarbetare samman för att föra fram sin röst. Och enigheten är stor när det gäller att Ipred-lagen behövs för att skydda upphovsrättsinnehavarna.

– I slutändan handlar det här om en sak – att några stjäl saker som inte är deras, säger Martin Rolinski.

Tillsammans med skådespelaren Helena Bergström och författaren Torbjörn Flygt, som också satt i panelen, menar han att den illegala fildelningen är ett direkt hot mot det svenska kultur- och nöjeslivet. Försäljningen skjunker, intäkterna blir lägre och för kulturarbetare blir det allt svårare att leva på sin musik, sitt författarskap eller sina filmer.

– Vi sitter i studion just nu och ska släppa en platta i april. Med allt – ljudtekniker, producenter och så vidare – kostar det mellan en halv miljon och en miljon att göra en skiva. Men kan vi sedan inte sälja den är det inte svårt att förstå att det inte längre går att spela in skivor. Systemet funkar helt enkelt inte, säger Martin Rolinski till SvD.se.

Och talet att ”man inte kan kriminalisera en hel generation” – ett citat som kommer från statsmininster Fredrik Reinfeldt – fick också panelen att reagera.

– Men är det alltså okej att säga till en hel generation att det är rätt att stjäla, undrade Torbjörn Flygt.

Han säger till SvD.se att för just författare uppstår det stora hotet den dagen då e-boken slår igenom på bred front.

– Och det tror jag den kommer göra snart. Den kommer att ersätta pocketboket, och då kommer det här att drabba oss författare hårt.

På plats i Kulturhuset fanns också politiker från moderaterna, folkpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet. Beskedet från alliansens representanter var glasklart: Ipred-lagen behövs och kommer att röstas igenom.

Och, säger både Cecilia Wikström (fp) och Hans Wallmark (m) – det är inte aktuellt med någon kompromiss som SvD skrev om idag.

– Alliansen med en del andra har en förkrossande majoritet i den här frågan. Sanktionsdirektivet kommer att röstas igenom, sade Wikström.

Annons
Annons
X

Torbjörn Flygt, Helena Bergström och Martin Rolinski.

Foto: PATRIK LUNDIN Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X