Annons
X
Annons
X

Kultur betyder faktiskt odla på latin

KULTURDEBATTEN | FORTSATT FÖRENKLAD

Bilden här intill visar andelen av statsbudgeten som har lagts på kultur under tvåtusentalet. Notera att staplarna inte rasar efter 2006. Rasar gör däremot kulturdebatten. Allt som hörts sedan maktskiftet är mörka tongångar om nedskärningar och åtstramningar. Behoven och önskemålen är förvisso omättliga, men ändå – en allt större andel av statsbudgeten avsätts till kulturen varje år. Oavsett regering.

Kultur, påpekas det ofta, betyder att odla på latin. Kulturens värde, sägs det sedan, är omätbart och jätteviktigt. Jag håller med. Just därför är jag glad att staplarna ser ut som de gör. Men det finns fler antika ord. Cancer. Asyl. Polis. Gravid. Alla symboliserar de ”jätteviktiga” saker. Ändå går staplarna kulturens väg.

I går publicerade DN slutreplik i debatten som vinjetterats ”Kulturuppropet”. Sista ordet fick ett antal kulturaktörer anförda av Skuggutredningens Stina Oscarson och dramatikern Jacob Hirdwall. Den senare är även engagerad i nystartade tanke­smedjan Det osynliga, vilket också råkar vara titeln på Hirdwalls senaste föreställning, som går att boka via tankesmedjans hemsida. (Upplägget skulle kunna tolkas som marknadsföring, men det måste vara en ren slump givet pjäsens starka antikommersiella budskap.)

Annons
X

”Vi måste övervinna lusten att förenkla om vi skall förstå varandra”, skriver debattörerna. En klok ansats, som dessvärre följs av förenklingar. Det talas om ”krafter på högerkanten” som ”vill göra partipolitik av den här debatten”. Till krafterna räknas denna ledarsida och ett framträdande drag sägs vara en ”instrumentell människosyn”, som medför att ingen vågar ”skratta högt på banken”. ­Vidare anförs klassikern ”högern bryr sig inte om kvalitet, bara kvantitet”. Och jo, förvisso erkänner marknadsvänner ofta helt skamlöst att de gläds när fler biljetter och böcker säljs, men det betyder inte att de struntar i kvalitet.

”Sanningen om oss människor är ändlös”, skriver debattörerna och landar i den förbryllande slutsatsen att Kulturutredningens upp­gift därför bör vara att förklara varför kultur ska få kosta.

Varför då? För vem? Att kulturen ska få kosta råder det parlamentarisk enighet om.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är inget instrumentellt med att vilja ha en saklig debatt. Problemet är bara att debatten hittills varit mer högljudd än saklig. Den borde vara bredare och – om uttrycket tillåts – hålla högre kvalitet. Dessutom startades den här debatten med sikte på kvantiteter. Mängden pengar, alltså. Pengar som de i staplarna här bredvid. Staplar som antyder att den högljudda kritiken snarast är politiskt färgad.

  Kanske missuppfattar jag. Kanske menar uppropet bara att nuvarande regering fördelar pengarna till fel kultur.

  Men då borde de ha formulerat sin kritik så och det har de inte gjort. Hittills. Men låt oss odla vidare!

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X