Kultfigur i sagovärlden

Neil Gaiman blandar genrer friskt och ligger bakom den banbrytande serien Sandman och succéboken Coraline. I USA har han rockstjärnestatus, men i Sverige är Gaiman fortfarande en litterär doldis. För SvD berättar den 49-årige författaren varför barn är bättre än vuxna på att läsa böcker.

Under strecket
Publicerad
Neil Gaiman skriver lika gärna för barn som för vuxna, och ofta vet han inte vem boken riktar sig till när han börjar skriva. ”För det mesta oroar jag mig inte för det, jag får en idé och så får jag se vart den tar vägen medan jag skriver”, säger han.  Gaimans skräckbok Coraline handlar om en nioårig flicka som hittar en dörr till en parallell version av hennes eget liv, där hennes Andra mamma väntar med god mat och dolda avsikter. Boken gjorde nyligen succé som animerad film.

Neil Gaiman skriver lika gärna för barn som för vuxna, och ofta vet han inte vem boken riktar sig till när han börjar skriva. ”För det mesta oroar jag mig inte för det, jag får en idé och så får jag se vart den tar vägen medan jag skriver”, säger han. Gaimans skräckbok Coraline handlar om en nioårig flicka som hittar en dörr till en parallell version av hennes eget liv, där hennes Andra mamma väntar med god mat och dolda avsikter. Boken gjorde nyligen succé som animerad film.

Foto: SIGRID ESTRADA
Annons

Bakom Neil Gaimans svarta solglasögon och fågelbofrisyr finns en fantasi utan gränser. Här sover trötta gamla gudar på gatan eftersom människor har slutat att tro på dem. Här lurar en leende låtsasmamma som vill ersätta dina ögon med knappar. Och här finns ett underjordiskt London där kloakråttorna behandlas som kungligheter.

Gaiman kallas ofta för fantasyförfattare, men sanningen är att hans böcker omfattar de flesta genrer, från skräck och saga till socialrealism - ofta i samma roman. Han använder hela verktygslådan - mytologi, drömvärldar och ruskiga mord - för att hitta fram till den mänskliga kärnan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons