Annons

Kulten av Ragnhild ett lokalt fenomen

Sankta Ragnhild avbildas i Södertäljes kommunvapen.
Sankta Ragnhild avbildas i Södertäljes kommunvapen.

Kulten av helgonet Sankta Ranghild var länge en lokal företeelse i Tälje (dagens Södertälje). Inte förrän flera hundra år efter att hon tros ha levat växte kulten och spred sig utanför staden.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Södertälje har ett skyddshelgon, Sankta Ragnhild, men har hon verkligen existerat? Ingen verkar veta något om henne, mer än att hon skall ha varit en drottning.”

Dick Harrison: Den allmänna uppfattningen bland historiker är att hon troligen har funnits, men full visshet råder inte. Om Ragnhild är en historisk person levde hon med största sannolikhet i slutet av 1000-talet och i början av 1100-talet. Vad som framför allt talar för att historierna om Ragnhild rymmer en kärna av sanning är att medeltidsmänniskorna – i den mån vi kan kontrollera saken – inte hittade på lokalhelgon. Det var mycket lättare att skapa helgonkulter kring minnet av verkliga personer än av fiktiva. Däremot tog man sig i regel friheten att bättra på helgonens historia, uppgradera dem socialt och ge dem ansvaret för ett antal fiktiva goda gärningar, till exempel mission, pilgrimsfärder och postuma mirakler.

Annons
Annons
Annons