Kul med polska pixlar och joysticks

Under strecket
Publicerad
Annons

Inte en enda snygg teateraffisch syns till när polsk grafik ställs ut på Grafikens Hus under samlingsutställningen ”Ögonblickets anatomi”. Det är kul, och dessutom helt i sin tids ordning, att det i stället är via pixlar, frames och joysticks som kurator Adam Budak (aktuell med en omtalad utställning med Louise Bourgeois i Warsawa) valt att presentera polsk nutidsgrafik. Utställningen ger en samlad bild av en stor del av den moderna grafikens arena; nya medier, virtuella världar, grafisk design, illustration och konst.

”Carpet invaders” av Jan Simon (f. 1977) är en interaktiv dataspelsmatta, inte en musmatta, utan en på golvet projicerad klassisk kaukasisk 1800-talsmatta i naturlig storlek, där de grafiska pixelbaserade mönsterkrusidullerna visar sig vara perfekt designade rymdskepp i tidigt dataspelsmanér. Betraktaren erbjuds att med en joystick skjuta ner invaderande krusiduller. I varje ögonblick under spelets gång skapas ett nytt och unikt mönster på mattan. Och just så skulle också ögonblickets
anatomi kunna förklaras; som enskilda stillbilder ur en kedja händelser.
Ett annat verk med rörlig bild är en estetiskt renodlad grafisk musikvideo med det polska popbandet Cool kids of death, signerat Krzysztof Ostrowski (f. 1976). Här har den ursprungliga idén med grafik, det vill säga repeterbarheten, iklätt sig en modern kostym - nämligen som frames på en tv-skärm. Ett urval lågupplösta punkiga frames, stillbilder, visas upp som grafiska blad i form av utskrifter vid sidan om videon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons