Annons

Kubilius bildar litauisk regering

Segraren i valet i Litauen, högerledaren Andrius Kubilius, fick på tisdagen i uppdrag att bilda regering. Men han måste finna sig i samarbete med ett litet populistiskt parti.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad

Litauens president bad Andrius Kubilius från konservativa Fosterlandsförbundet att bilda en koalitionsregering tillsammans med tre mindre mitten-högerpartier, bland annat det populistiska Partiet för nationell återuppståndelse. Men Kubilius vill att folk från hans parti ska få de viktigaste ministerposterna, inklusive ansvaret för finans-, ekonomi-, jordbruks-, försvars- och utrikesdepartementen.

Kubilius har en tuff uppgift fram sig när han ska ta itu med sviterna av den internationella finansoron. Litauen har tack vare sin snabba tillväxt kallats EU:s tigerekonomi, men enligt preliminära rapporter som publicerades i måndags svalnar nu den tidigare glödheta ekonomin. Tillväxten tredje kvartalet i år sjönk till 3,1 procent jämfört med 5,2 procent kvartalet före. Flera analytiker har varnat att ekonomin nästa år kan backa på grund av tvåsiffrig inflation och minskad efterfrågan på landets exportprodukter – och därmed minskad inhemsk konsumtion.

Annons
Annons
Annons