Annons

Miguel Diaz-Canel utsedd till Kubas president

Kubas avgående president Raúl Castro tillsammans med den dåvarande vicepresidenten, Kubas nye ledare Miguel Diaz-Canel, i nationalförsamlingen i Havanna för några år sedan.
Kubas avgående president Raúl Castro tillsammans med den dåvarande vicepresidenten, Kubas nye ledare Miguel Diaz-Canel, i nationalförsamlingen i Havanna för några år sedan. Foto: Ismael Francisco/AP/TT

En era är slut sedan Kubas nationalförsamling valt en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i kommunistpartiet.

Men familjen Castro har fortfarande stor makt, enligt experter.

Under strecket
TT
Publicerad

Kubas avgående president Raúl Castro och den nyvalde efterträdare Miguel Diaz-Canel i nationalförsamlingen.

Foto: Irene Perez/AP/TTBild 1 av 2

Kubas mångårige ledare Fidel Castro, fotograferad 1961, och hans bror Raúl Castro. fotograferad 1959.

Foto: AP/TTBild 2 av 2

57-årige Miguel Diaz-Canel – den ende kandidaten till posten – har länge varit vicepresident under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företag i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Annons
Annons
Annons