KU vill utöka ansvar för tjänstefel

Tjänstemän ska kunna straffas för tjänstefel i fler fall än i dag, föreslår riksdagens konstitutionsutskott (KU). Arkivbild.
Tjänstemän ska kunna straffas för tjänstefel i fler fall än i dag, föreslår riksdagens konstitutionsutskott (KU). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) vill att regeringen ser över lagarna om tjänstefel. Tjänstemän i stat och offentlig tjänst ska kunna riskera straff för tjänstefel i fler fall än i dag, anser KU. Det kan också öka förtroendet för förvaltningen, enligt KU.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det är ett enigt utskott som föreslår att riksdagen ska rikta ett så kallat tillkännagivande till regeringen, en uppmaning att se över lagstiftningen.

KU vill också att regeringen ser till så att en introduktionsutbildning för personer som anställs i statlig tjänst blir verklighet. Det är viktigt att statsanställda "har goda kunskaper om den statliga värdegrunden och om de grundläggande regler som gäller i statsförvaltningen, som till exempel bestämmelser om offentlighet och sekretess", enligt ett pressmeddelande från utskottet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons