Annons

KU-ordförande: "Viktigt stärka domstolars självständighet

Hovrättspresident Fredrik Wersäll menar att svenskt domstolsväsende kan behöva stärkas för att bibehålla sitt oberoende och vill diskutera förändringar. Något som välkomnas av KU:s ordförande Andreas Norlén (M).
– Man ska inte vänta tills man får en politiker som talar om domare som Donald Trump gör, säger han.

Under strecket
Publicerad

KU:s ordförande Andreas Norlén (M)

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

KU:s ordförande Andreas Norlén (M)

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
KU:s ordförande Andreas Norlén (M)
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) Foto: Pontus Lundahl/TT

En av landets främsta jurister, Fredrik Wersäll, säger i en intervju med SvD att han vill se förändringar för att bevara domstolarna från politisk påverkan. Wersäll vill bland annat frigöra administrationen från regeringen, något som får stöd från Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet.

– Den enskilt viktigaste frågan är att inte låta en förvaltningsmyndighet under regeringen ha makt över domarnas löner eller frågor om administrativa processer. Det handlar om vilken ordning vill vi ha i Sverige och om att stärka domstolarnas självständighet, säger Norlén och tillägger:

– Det är mycket positivt att diskussionen förs och viktigt att frågan lyfts fram ur ett domarperspektiv. Det grundläggande för en rättsstat är att man har självständiga domare och domstolar.

Andreas Norlén poängterar att det är viktigt att se över var makten över budget, arbete och administration ska ligga.

Moderaterna har i en motion framfört förslag om att ett ”juridiskt råd” ska ta över ansvaret.

– I många länder har man ett särskilt juridiskt råd som består främst av domare och som har i uppfattning att sköta administration och budgetfrågor. Då får man ett längre avstånd mellan regeringen och domstolarna.

Ett exempel på ett oberoende domstolsväsende är de federala domare i USA som kunnat döma ut president Donald Trumps inreseförbud som olagligt.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att han angriper dem verbalt, det visar att han inte förstår eller respekterar grundläggande spelregler i en rättsstat. Det är viktigt att vi vaccinerar oss mot den typen av politiker, säger Norlén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons