Annons

KTH-forskare: ”Ansenliga summor kastas i soporna”

KTH-forskaren Annika Carlsson Kanyama.
KTH-forskaren Annika Carlsson Kanyama. Foto: Lisa Arfwidson

Maten vi slänger varje år skulle kunna föda runt 2 miljarder människor, enligt FN. ”Inställningen att det är moraliskt förkastligt att slänga mat har delvis gått förlorad”, säger forskaren Annika Carlsson Kanyama.

Under strecket
Publicerad

”Det finns absolut en ekonomisk aspekt som kan fungera som en motivation för att minska svinnet hemma”, säger Annika Carlsson Kanyama.

Foto: Lisa Arfwidson

En halv lök, några torra brödskivor och en överbliven portion ris. Det är väl ändå inte mycket att spara på?

Om du känner igen resonemanget är du långt ifrån ensam, runt 70 procent av Sveriges årliga matsvinn kommer från hushållen. Enligt Naturvårdsverkets statistik från 2018 slänger genomsnittssvensken årligen 95 kilo livsmedel i soporna – drygt hälften av den mängden beräknas vara fullt ätlig mat och dryck. Globalt uppgår matsvinnet till 1,3 miljarder ton livsmedel per år, en tredjedel av allt som produceras, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Framtidens tallrik presenteras av Scan

Till Framtidens tallrik
Annons
Annons
Annons