Annons
X
Annons
X

KS-akuten i Huddinge hotas med vite

Senast sista mars måste Karolinska i Huddinge ha löst problemen på akutmottagningen. Annars måste sjukhuset betala en miljon kronor i vite till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Henrik Montgomery/TT

**SvD har under **lång tid rapporterat om de tilltagande problem som finns på sjukhusens akutmottagningar. Senast i tisdags handlade det om KS-akuten i Solna där man nu till och med måste ta in hyrläkare för att klara nattbemanningen.

Flera gånger har IVO gjort inspektioner på KS-akuten i Huddinge, och nu börjar tillsynsmyndigheten tröttna på att det drar ut på tiden med att lösa problemen. Därför hotar man med ett vite på en miljon om det inte blir bättre redan till den sista mars.

**IVO slår framför **allt ner på de långa vistelsetiderna på akuten. Sjukhuset har en egen maxgräns på åtta timmar för dem som ska läggas in på en vårdavdelning.

Annons
X

Men bristen på lediga platser på avdelningarna gör att patienterna kan bli liggande betydligt längre på akuten. Ibland tvingas de till och med övernatta till nästa dag på akuten vilket strider mot alla regler.

Många stängda vårdplatser, totalt cirka 300 på KS i Huddinge och Solna, som leder till fler så kallade övernattningar på akuten gör att patientsäkerheten kan hotas, skriver IVO i sitt beslut.

IVO konstaterar att situationen under jul och nyår var bättre än befarat. Det berodde i sin tur på att man ställde in många planerade operationer och behandlingar – Men fortfarande saknas många vårdplatser för att nå en rimlig nivå, anser IVO.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X