Annons

Krystad kritik skadar KU:s anseende

Riksdagens konstitutionsutskott (KU), ska granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Det kräver integritet och omdöme av utskottets ledamöter att balansera juridisk korrekthet och politiska ryggmärgsreflexer. I årets granskning finns flera exempel på att oppositionspartierna inte klarat den balansgången. Det hotar KU:s anseende. Det skriver företrädare för allianspartierna.

Publicerad

KU:s granskning är en juridisk prövning mot någon form av regelverk eller praxis. I och med att granskningen är juridiskt grundad men utförs av politiker är det viktigt att KU:s ledamöter försöker skilja mellan regelverken och partipolitiken. Alliansen och oppositionspartierna blir vanligen överens när det är uppenbart antingen att ministern har gjort fel eller att ministern inte har gjort fel. Däremot kan det uppstå oenighet i gränsfallen, där det avgörande blir hur man tolkar fakta och regler.

I årets granskning finns det dock flera fall där allianspartierna menar att det är uppenbart att det saknas grund för kritik, medan de fyra oppositionspartierna ändå valt att kritisera. Kritiken framstår som i hög grad krystad och sådan kritik riskerar att skada KU:s anseende.

Annons
Annons
Annons