Annons
X
Annons
X

Kryssningsfartyg uppges ha ignorerat nödställda fiskare

Ett kryssningsföretag utreder uppgifter om att ett av dess fartyg inte agerade för att hjälpa nödställda fiskare utanför Panama.

– Två av männen dog och båda hade kunnat räddas om besättningen hörsammat vår uppmaning, säger en av passagerarna som hade fått syn på fiskebåten.

Av SvD
Adrian Vasquez omges av familjemedlemmar vid ankomsten till Panama efter att ha räddats vid Galapagosöarna, 28 dagar efter att han och två vänner gav sig ut på en fisketur.

Adrian Vasquez omges av familjemedlemmar vid ankomsten till Panama efter att ha räddats vid Galapagosöarna, 28 dagar efter att han och två vänner gav sig ut på en fisketur. Foto: ARNULFO FRANCO/AP

I slutet på mars räddades en av fiskarna, Adrian Vasquez, nära Galapagosöarna efter 28 dagar till havs, drygt 100 mil från Panamas kust där färden började. Han och två vänner var ute på en fisketur när deras motor slutade att fungera och båten började att driva med strömmen. Till en början hade de fisk att äta och färskvatten att dricka men förråden tog snart slut.

Efter två veckor till havs, den 10 mars, uppger flera passagerare på kryssningsfartyget Star Princess att de fick syn på fiskebåten och trodde att den var i behov av hjälp, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian. De larmade besättningen men fartyget fortsatte på sin tidigare kurs.

– Att senare få reda på att båten fortsatte till havs i mer än två veckor var fruktansvärda nyheter, säger amerikanska passageraren Judy Meredith till The Guardian.

Annons
X

Hon och två medresenärer är fågelskådare och hade fått syn på fiskebåten när de spanade ut över vattnet med kikare. De försökte senare att kontakta kustbevakning på egen hand men misslyckades på grund av dålig internetuppkoppling och svårighet att hitta kontaktuppgifter.

Senare samma kväll dog en av de tre fiskarna på grund av uttorkning och fem dagar senare avled ytterligare en av de tre nödställda. Överlevaren Adrian Vasquez fick tillgång till dricksvatten igen några dagar senare tack vare regn.

Enligt The Guardian får kryssningspassagerarnas berättelse stöd hos bloggaren Don Winner som har rapporterat fortlöpande om händelserna och pratat med Adrian Vasquez. Vasquez har fått se bilder som tagits av en av passagerarna och bekräftar att det var deras båt.

– De två berättelserna stämmer helt överens, säger Winner som också åberopar satellitdata över kryssningsfartygets rutt som bevis för att det var fiskebåten som passagerarna såg.

Kryssningsföretaget, Carnival Corporation, har tillsatt en utredning men kan ännu inte säga om uppgifterna stämmer eller inte.

– Vi är väldigt ledsna att ha fått höra att två människor miste livet, och deras familjer finns i våra tankar och böner, säger en talesperson för bolaget.

SvD.se

Annons
Annons
X

Adrian Vasquez omges av familjemedlemmar vid ankomsten till Panama efter att ha räddats vid Galapagosöarna, 28 dagar efter att han och två vänner gav sig ut på en fisketur.

Foto: ARNULFO FRANCO/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X