X
Annons
X

Kryssa i väglöst land på Grönland

En kryssning runt Diskobukten vid världens största ö – Grönland är en storslagen och vild naturupplevelse. Från jacuzzin på akterdäck i midnattssolens sken passerar vi isberg, kalvande glaciärer och små färgglada byar.

Redan på planet från Köpenhamn till Kangerlussuaq inser vi hur stort Grönland är. Mil efter mil flyger planet över inlandsisen där små sjöar lyser upp i klara turkosa färger mitt i det enorma vita istäcket.

I Kangerlussuaq kliver vi ombord på Hurtigrutens nybyggda fartyg M/S Fram som på sommaren går till Grönland och på vintern till Antarktis. Det här är ett sätt att upptäcka Discobukten, ihop med 300 övriga passagerare. Vi blir glatt överraskad av blandningen på kryssningsdeltagarna som kommer från bland annat Danmark, Norge, Frankrike men och Ryssland och Japan. Det är fri bordsplacering vilket gör det enkelt att lära känna människor från olika länder under lunch och middag. Hela personalstyrkan i köket och serveringen är från Filippinerna förutom den svenska kocken och det sprids en härlig stämning ombord på fartyget. Mellan landstigningarna är det intressanta föreläsningar om isen, klimatförändringar, grönländsk traditionell kultur och hundslädexpeditioner. Fartyget har även ett observationsdäck högst upp med stora fönster där man kan spana efter valar.

Landskapet runt isfjorden vid Ilulissat är mycket mäktigt.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 1 av 7

Från däck har man en fantastisk utsikt över glaciärer och isberg.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 2 av 7

På båten serveras ofta färska skaldjur och god lax.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 3 av 7

I Ukkusissat sitter grönlandshundarna fastkedjade på bergen och väntar på att vintern ska komma så att de kan börja jobba igen.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 4 av 7

Den filippinska kocken serverar grillat kött på båten.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 5 av 7

Husen i Uummaanaq är målade i starka färger.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 6 av 7

Det är helt underbart att sitta i den varma jacuzzin utomhus och se isbergen glida förbi.

Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X