VillebrådKryllar av fyrfota djur – sen börjar människorna dö

Agnieszka Mandat-Grabka som Janina Duszejko.
Agnieszka Mandat-Grabka som Janina Duszejko. Foto: Palka Robert/Nonstop Entertainment

I ”Villebråd” fylls den polska landsbygden av fyrfota djur. Men det finns många som vill dem illa. Agnieszka Holland behärskar sina medel till fulländning men bankar in budskapet lite för entonigt.

Under strecket
Publicerad
Palka Robert/Nonstop Entertainment
Foto: Palka Robert/Nonstop Entertainment
Palka Robert/Nonstop Entertainment
Foto: Palka Robert/Nonstop Entertainment
Annons

Den ofattbart produktiva regissören Agnieszka Holland är åter tillbaka på fosterjorden, Polen, i nya ”Villebråd”. De senaste åren har hon ägnat sig åt högkvalitativa amerikanska tv-serier som ”The wire”, ”The killing”, ”Treme”, ”The affair” och ”House of cards”. Tv-regissörens jobb är trots allt ganska anonymt. Det är manusförfattarna som främst lyfts fram. Alltså har hon varvat tv-produktioner med film, senast ”In darkness” från 2011 om judar som höll sig gömda undan de nazistiska ockupanterna i den då polska staden Lvov (numera ligger staden i Ukraina och heter Lviv).

Agnieszka Holland började som elev till de stora polska regissörerna Krzysztof Zanussi och Andrzej Wajda och har aldrig släppt de stora samhälleliga frågorna utan har med jämna mellanrum återvänt till Polens och Europas 1900-talshistoria. I ”Europa Europa” om en judisk pojke som försöker dölja sitt judiska ursprung när han ansluter sig till Hitler Jugend för att överleva och i ”Att döda en präst” om en ung prästs motstånd mot den kommunistiska regimen i Polen. Men hon har även filmat klassiska verk som Frances Hodgson Burnetts ”Den hemlighetsfulla trädgården” och Henry James ”Washington Square”. Det är med andra ord svårt att placera henne i ett fack.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons