Kryddstarka Sichuan

Eldgryta med blomsterpeppar, så kryddig att tungan domnar. Eller ”exploderingsfriterat kött” i vitlökssås. Maten i Sichuan är starkast i hela Kina men anses också ofta vara godast. Under 7 500 meter höga berg, mellan fyra stora floder, bjuder Röda slättens land på en av världens mest raffinerade men också mer okända kokkonster. Följ med till Sichuan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Familjen Xu bor i stadsdelen Daping, sju t-banestopp från Befrielsemonumentet mitt i jättestaden Chongqing. En bullrande, varm, bergig och starkt smakande stad med 14 miljoner invånare i sydvästra Kina. De bor på åttonde våningen i ett vitt kakelklätt hus. Mamma Xiaoling och pappa Tonglu är pensionerade, sonen Xu Weidong är elektriker.

Lägenhetens i särklass viktigaste rum är köket. På väggen ovanför det låga arbetsbordet med risskålar i en trave och en stor wok på gasspisen hänger jättelika rektangulära knivar. På kortsidan är de nästan en decimeter höga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons