Kryddat med lust

SPÄNNING Det slickas marängsmet från fingertoppar, en läppstiftsröd mun tar en njutningsfull tugga och en rå fisk vilar mot blankt tyg. Det är inte bara maten som framställs som sensuell i kokböckerna. Även matkreatörerna visar upp sig på ett nytt sätt.

Under strecket
Publicerad
Roy Fares slickar marängsmet från fingrarna i kokboken ”Sweet”. ”För mig är det ganska naturligt att skylta med mig själv”.

Roy Fares slickar marängsmet från fingrarna i kokboken ”Sweet”. ”För mig är det ganska naturligt att skylta med mig själv”.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Annons
Roy Fares slickar marängsmet från fingrarna i kokboken ”Sweet”. ”För mig är det ganska naturligt att skylta med mig själv”.

Roy Fares slickar marängsmet från fingrarna i kokboken ”Sweet”. ”För mig är det ganska naturligt att skylta med mig själv”.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Roy Fares slickar marängsmet från fingrarna i kokboken ”Sweet”. ”För mig är det ganska naturligt att skylta med mig själv”. Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Att kokboksförfattare syns på bild i sina egna böcker är inte ovanligt. Det är så man bygger sitt varumärke. Men något har hänt med bildspråket på senare år.

Kokboken har börjat bli en arena där författaren visar upp sin personlighet på ett sätt som både kan locka och provocera. Och då tar man ofta hjälp av mode- och reklamfotografer. Intresset är även omvänt, som SvD skrev om för några veckor sedan – en av modebranschens stora inspirationskällor just nu är mat.

RECEPTSPECIAL:
Efterrätter med choklad

När Lotta Lundgren kom ut med sin kokbok ”Om jag var din hemmafru” förra året satte vi på Köketredaktionen så smått kaffet i vrångstupen. Det var omslaget och de andra porträttbilderna som fick oss att undra över om detta verkligen var en seriös kokbok. Där fanns mycket glamour med blanka tyger, smycken och make up och välmanikyrerade händer som grep tag i råa köttstycken eller knådade en deg.

Annons
Annons

Men när vi fördjupade oss i boken och provlagade recepten kapitulerade vi inför de goda rätterna. Vi insåg även att anspelningarna på sex inte hade tillkommit på måfå. De var genomtänkta och presenterade med både humor och bett. Lotta Lundgren, fotografen Pelle Bergström och bokens båda formgivare har också en bakgrund inom reklambranschen och inspirationen hämtade de från modefotografering.

–Vi ville inte göra en kokbok som såg ut som alla andra, förklarar Lotta Lundgren. Vi försökte i stället göra bilderna lite mer som när man plåtar konst.

Att omslagsbilden är lite brutal är en medveten tanke, menar Pelle Bergström. Här låter man något vackert – aftonklänning och smycken – krocka med något fult – rått köttstycke – för att väcka uppmärksamhet. Personen på bilden saknar ansikte, vilket har en mening.

– Jag ville förskona alla potentiella läsare från ännu en kokbok med en glad människa som håller en maträtt på omslaget, förklarar Lotta Lundgren. Om man tar bort huvudet på mig, så är det inte längre jag, utan det kan vara du eller vem som helst på bilden. Var och en ska kunna känna att detta är en kokbok som är skriven för mig som läsare. Det gör också bilden mer intressant och värdefull.

Lotta Lundgren har fått en del negativa reaktioner på bilderna i boken och de flesta som har blivit provocerade är män. En tysk förlagschef tyckte att boken var både obscen och oförskämd. Däremot har hon fått mycket positiv respons från kvinnor:

– Kvinnor gillar kraften i bilden, kombinationen av det mest flärdfulla och ett litet brutalt inslag.

Annons
Annons

Även i Roy Fares bok ”Sweet!” med Wolfgang Kleinschmidt som fotograf används ett bildspråk med många sensuella undertoner. Boken börjar med en bildsvit där Roy Fares provsmakar en key lime pie genom att sticka fingret i den och lustfyllt slicka av det. Och tanken med omslaget var att det skulle kännas som något från en modetidning.

– För mig föll det sig ganska naturligt att skylta med mig själv, säger Roy Fares. Jag gillar träning och hälsa och att ta hand om mitt yttre och det tycker jag att vi har fått fram men ändå på ett skämtsamt sätt. Vi gör det med glimten i ögat. Jag hoppas att kontrasten mellan de båda världarna bakning och mode ska locka en yngre och kanske annorlunda publik än den som vanligtvis bakar sötsaker. Att bilderna ska förmedla att det går att göra goda saker utan att det är alltför krångligt.

En grundkokbok i lyxförpackning ville Monika Ahlberg åstadkomma med sin ”Monikas vardagsmat”. Det är Wolfgang Kleinschmidt som har tagit matbilderna men omslaget och kapitelstarterna har ett helt annat bildspråk och är tagna av modefotografen Calle Bengtsson. Det är mjuka, bleka, lite bokmärkesaktiga bilder där en finklädd Monika Ahlberg poserar tillsammans med olika råvaror.

–Jag tycker att det är sorgligt att många har ett så ångestladdat förhållande till maten på vardagar, säger Monika Ahlberg. Här har jag gjort enkla recept med lite billigare råvaror som alla kan få tag på. Men genom att göra själva förpackningen mer glamorös vill jag visa att vardagen inte behöver vara så tråkig, att den kan vara lyxig även om den inte är så dyr.

Lyx, glamour och sensualitet kan göra en kokbok mer spännande. Men det får inte bli för mycket av det goda, menar Lotta Lundgren:

–Självklart vill jag att både min bok och maten ska upplevas som sexiga. Men sex är lite som saffran – det är världens tråkigaste krydda om det är det enda man har att komma med. Sex ska doseras ytterst sparsamt och serveras tillsammans med humor, lekfullhet och skärpa. Då blir det intressant.

LÄS MER:
Ny mattrend: Därför går vi tillbaka till klassiker

FACEBOOK:
Bli vän med oss på Facebook – få de senaste matnyheterna, diskutera mattrender och njut av läckra receptspecial

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons