Annons
X
Annons
X
Digital kultur: SvD tipsar

Krydda ditt Facebookflöde med kultur

Bild 1 av 1

Bild 1 av 3

Det finns plats för mer än bara vänner, kattfilmer och nyheter i Facebookflödet. SvD:s Ludvig Hertzberg tipsar om sidor som dagligen bjuder på kulturella guldkorn.

Noterar att ordet ”bloggosfär” fanns med på Språkrådets nyordslista 2006. Man kan bli nostalgisk med mindre. Vem hade då kunnat ana att bloggandet som fenomen i snabb takt därefter skulle komma att föra en alltmer tynande tillvaro? Det hänger förstås ihop med ett annat tioårsjubileum: hösten 2006 öppnade Facebook för allmänheten.

Facebook var ju som stöpt för det dagboksartade uppdaterandet, så inte undra på. Men det innebar samtidigt att bloggar som var mer inriktade på att fungera som länkportaler till godbitarna på nätet föll i skymundan. Men fortfarande existerar faktiskt en hel del sådana bloggar, som siktar nätet på jakt efter guldkorn inom sina olika nischer.

Och faktum är ju att också dessa kan bli dina kompisar: genom att följa dessa Facebook-konton kan du förvandla ditt flöde från en plats inte bara för vänner och nyheter – utan också för kulturell förkovran.

Open Culture

Open Culture sovrar bland den lika enorma som oöverskådliga mängden gratiskultur på nätet: filmer, böcker, konstverk, språkkurser, musik – med betoning på Youtube-fynd och copyright-befriade klassiker snarare än samtida amatörverk. Förvänta dig allt från Lenny Bruces och andra legendariska stå upp-komikers bästa nummer till Maria Callas-Youtubiana och Umberto Ecos essä om tecknade serien Snobben.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 3

Brain Pickings

Sällan har bildning paketerats så aptitligt som Maria Popova gör under rubriken Brain Pickings. Med smittande entusiasm dammar hon av allt från klassiska författarskap till filosofiska stötestenar och vetenskapens milstoplar, ofta med utgångspunkt i något fascinerande nätfynd – och visar hur ett offentliggjort kärleksbrev eller en återupptäckt intervju kan få fart på bildningstörsten.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 3

Retronaut

Historien öppnar sig – och känns ömsom skrämmande nära, ömsom absolut avlägsen – genom Retronauts fantastiska bildsvep med historiska fotografier. Ett aldrig förutsägbart och alltid uppiggande inslag i flödet av uppdateringar, här dyker det upp saker som en porträttserie på finska kor från 1899, foton från ett gammalt hemma hos-reportage hos Donald Trump och över 100 år gamla färgfoton som får det förflutna att te sig liksom, ja, verkligt…

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X