Dick Harrison:Krutmakare fattade tycke för den explosiva drycken

Dick Harrison
Foto: Gorm Kallestad/TT

Julen förknippas inte bara med klappar och julgran. Det är också, dessvärre, en av årets stora alkoholhelger. Hur länge har det sett ut så?

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige ligger mitt i det som brukar kallas Vodkabältet, den där öst-västliga zonen i norra Europa och Sibirien där man hellre berusar sig på sprit än vin. Som historiker förväntas jag nickande instämma i att svenskar i alla tider har supit något kopiöst, ända tills nykterhetsrörelsens apostlar – som Peter Wieselgren och Lars Levi Laestadius – fick oss på bättre tankar på 1800-talet. Men fullt så enkelt är det inte. Före 1800-talets andra hälft, när destilleringsmetoderna förbättrades och effektiviserades, var alkoholstyrkan i regel svagare än den är i dag. När vi läser om hur många liter öl eller vin knektarna hällde i sig per dag under garnisonstjänstgöringen får vi alltså räkna med en betydligt längre dryckessträcka till fyllan än som hade varit fallet i dag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons