Krugman spår en ekonomisk istid

Deflation riskerar att skapa en ekonomisk istid. Nobelpristagaren, professor Paul Krugman på Stockholmsbesök, ser Japans öde som en förhandsvisning av filmerna om Europas och USA:s framtid och varnar samtidigt för en bostadsbubbla i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Paul Krugman på besök i Stockholm i januari 2014.

Paul Krugman på besök i Stockholm i januari 2014.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Fredag morgon. Den stora salen i Stockholm Waterfront är välfylld av Skagen Fonders gäster. Första talare på scenen är professorn i nationalekonomi tillika nobelpristagaren Paul Krugman. Krugman inledde med att citera en dikt av poeten Robert Frost: ”Some say the world will end in fire, some say in ice.” Därmed sammanfattade han också sin syn av världsekonomin: Elden är i många fall släckt, USA:s politiker har kommit överens och euron ser ut att överleva, risken idag är isen.

Isen i Paul Krugmans värld är en svag ekonomisk utveckling i USA och i Europa som påminner om Japans, med deflation alltså fallande priser. Risken är att Europas öde blir än värre, arbetslösheten är högre och finanspolitiken stramare. Japan är nästan en ”förebild” nu sa Krugman. Han tror inte heller på USA:s ekonomi som lösningen för Europa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons