Kroppen kan läka själen

I sin bok skriver psykiatern Jill Taube att vården borde bry sig mer om hur kroppen har bidragit till depressionen. Eller hur kroppen kan bidra till att läka själens krämpor. Fysisk aktivitet får hjärnan att bilda nya celler. Därför botar träning en lindrig depression lika effektivt som medicin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Psykiatern Jill Taube har skrivit en bok om rörelse och psykiskt välbefinnande och håller i gång med olika aktiviteter flera gånger i veckan. Buggpartnern heter Per Hedberg.

Foto: Angelica Zander
Annons

Varje vecka tar psykiatern Jill Taube tunnelbanan till Bredäng för att dansa. Tillsammans med sin danspartner låter hon endorfinerna flöda i en fartig bugg. Jill Taube lever som hon lär. Hon vet, inte bara genom sitt arbete som psykiater och från den forskning hon tagit till sig, utan också av egen erfarenhet att fysisk aktivitet har en antidepressiv effekt.

I sin bok ”Själ och kropp – rörelse för psykiskt välbefinnande” (Brombergs) skriver Jill Taube att hon själv drabbades av en depression under en särskilt tuff period i livet. Arbete, studier och familj krävde så mycket tid att hon lät bli att motionera och själv tror hon att det bidrog till att hon mådde psykiskt dåligt. Numera prioriterar hon rörelse, inte minst för själens skull.

Annons
Annons
Annons