Kroppen har blivit en statussymbol

Att doping existerar även långt bortom kampen om hundradelar och centimeter på stora mästerskap indikeras av att tiotalet personer på Friskis & Svettis i Uppsala smet när kontrollanterna dök upp.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag är inte förvånad. Kroppshysterin är utbredd och går långt ned i åldrarna. Den har blivit som ett gift. I dessa dagar går det knappt att öppna en tidning utan att få skrivet på näsan vad man bör stoppa i sig. Mat har blivit så märkvärdigt.
Genvägen är den röda tråden. Skynda, skynda - språngmarsch över Slussen, som Povel Ramel skaldade.
Vi uppmanas gå ner i vikt och därmed bli gladare med hjälp av piller. Det räcker inte att själv må bra. Man måste visa andra. Kroppen har blivit en statussymbol.
Det ligger naturligtvis miljoners miljoner i pillerindustrins pott. Bara lukten i en hälsokostaffär kan få mig att springa till skogs. Har läsaren tänkt på hur bleka och emliga människorna där ofta ser ut?

Det finns ingen risk att Ara Abrahamian skulle dyka upp bakom hyllorna. Den muskulöse brottaren äter inte
ens kosttillskott, som blivit ett slags idrottsmannens godis.
Björn Unger, styrelseordförande för den internationella dopingbyrån (IDTM) baserad på Lidingö, stack i höstas åt mig boken som dissekerar Balco-skandalen i USA.
Även om huvudfiguren Barry Bonds idrott baseboll huvudsakligen ligger bakom boktiteln ”Game of Shadows” spiller fusket med anabola steroider även över på friidrotten och de olympiska spelen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons