Annons

Fira ljusnande dagar med smakfulla viner

Ännu är det för tidigt att tala om vårvindar, men nog märks det att dagarna börjar bli längre om morgnarna ljusare. Sedan vintersolståndet når gryningen oss nu en halvtimme tidigare och lika mycket har dagen förlängts kvällstid. Med ljuset stiger också suget efter vitt vin och varför inte fira det redan i dag?

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 8

2016 Sunrise Chardonnay
60 kr, nr 6656
Chile, Valle Central, vitt, generöst & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Vad kan väl passa bättre när vi firar att dagarna blir längre än ett vin som heter Sunrise? Där druvorna skördades, i Chile är det nu full sommar och årets vinskörd står för dörren. Detta innebär i sin tur att förra årets vin nu nått full mognad och bjuder en vidöppen, exotiskt fruktig doft med skön, solvarm framtoning. Smaken fyller på i samma flödiga, förföriskt mjuka och avrundade, samtidigt välgjorda och till den mer smakrika fisken eller, som i det här fallet kycklingen,receptet hittar du här.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 8

2015 Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc
76 kr, nr 2035
Sydafrika, Western Cape, vitt, generöst & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Även detta vin härstammar från södra halvklotet och är sprunget ur så kallade bush vines, det vill säga fristående vinstockar istället för moderna, ”häckar” av uppbundna vinrankor. I ett varmt klimat är detta inte bara det traditionella odlingssättet, utan har också uppenbara fördelar där den svalkande havsvinden ger druvorna en långsammare mognad som förlängs ytterligare av de vida grenarnas bladverk. Resultatet märks i en utmärkt, god och välmatad doft med ren, frisk fruktarom och solmogen, inbjudande rondör. Smaken är lika välbyggd, lång och bestämd i fruktig, rejäl och för priset mycket imponerande stil.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 8

2015 Crudo Catarratto Zibibbo Organic
80 kr, nr 4993
Italien, Sicilien, vitt, milt & delikat ekovin

Betyg: 6 av 6

Ett vin med mer uppenbara och okomplicerade vårkänslor än detta är svårt att tänka sig. Etiketten pryds av en klåfingrig bläckfisk som sveper in flaskan i ett fast grepp. Det ger en fingervisning om användningsområdet, men jag gillar det precis lika mycket som en nära halvtorr, saftigt aromatisk, ändå seriös och personlig, aptitretande drink medan maten står på spisen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 8

2015 Côtes de Jura Chardonnay
95 kr, nr 2292
Frankrike, Jura, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Jurabergens sluttningar ner mot Bourgogne och Lyon rymmer ett vindistrikt som på senare år erövrat högsta kultstatus. Här görs några av Frankrikes mest säregna och kompromisslösa vitviner, men också mer strömlinjeformade chardonnayer som grundar sig både på frukt och ursprungskänsla. Smakprovet här har en dov, mycket karaktärsfull doft med fet och smörig, traditionellt burgundisk rondör som även rymmer en ursprungstypisk och lockande terroirprofil. Kraftfull, nästan oljig, potent och mycket lång smak i torr, ålderdomlig och klart intressant, trendig stil. Gör sig perfekt till både lagrad hårdost, charkuterier och smakrika rätter av fisk och fågel.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 8

2015 Côté Mas Rosé Organic
80 kr, nr 2282
Frankrike, Pays d’Oc, ekologisk matrosé

Betyg: 5 av 6

Där Medelhavets kust kröker söderut hittar vi Languedoc, uppkallat efter det lokala språket (lange d’oc) som en gång talades i trakten. Här finns tre gånger så mycket vingårdar som i Bordeaux och det var härifrån fransmännen förr fyllde sina bägare med den dagliga måltidsdrycken. I dag överges stordriften till förmån för nya ledord: kvalitet och prisvärde. Vinhuset Paul Mas är i detta avseende både en kreatör och inspiratör, något som inte minst visar sig i Claude Val-vinerna som snabbt etablerat sig bland de säkra budgettipsen på Systemet. I detta rosévin har man höjt ambitionen ytterligare i en stil som lutar sig mer mot Rivierans badstränder än mot de katalanska influenser som annars gör sig gällande i området.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 8

2015 Barbera d’Alba Luigi Voghera
110 kr, nr 2365
Italien, Piemonte, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

Föredrar du rött vin till kycklingen? Prova då detta som är friskt som en vårvind, lätt och lättdrucket i en ung, stringent och friskt saftig, okomplicerad stil. Druvsorten är barbera och ursprunget Alba i Piemonte. Där är det inte så noga om vinet är rött eller vitt, oavsett om det är fisk, fågel eller kött på gaffeln. Ett sådant otvunget förhållande till druvans jästa saft är befriande skönt. Chansen att ett gott vin smakar bra till den goda maten är faktiskt oändligt mycket större än risken att upplevelsen havererar. Så frikostig kan bara den vara som verkligen förstått vinets roll i gastronomin.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 8

2015 Parallèle 45 Côtes du Rhône
106 kr, nr 22800
Frankrike, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Namnet har sin förklaring i att det är skördat vid 45 breddgraden. Det betyder att vi befinner oss i den norra delen av vindistriktet Côtes-du-Rhône, även om appellationen sträcker sig en bra bit söderut. Detta innebär i sin tur också att andelen syrah är högre än vad som normalt förväntas och det visar sig i en örtig/fruktig doft och en lagom tuff, fruktsam smak med strama tanniner och intressant framtidspotential. Smaken är fullt utvecklad och vinet drickfärdigt, men kan ändå utvecklas överraskande bra om du väljer att gömma undan ett par flaskor för framtida njutning.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 8

2011 Brunello di Montalcino Col d’Orcia
280 kr, nr 12357
Italien, Toscana, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Detta är ett av få toppviner, bortsett från amarone, som finns i alla större Systembutiker. Det är inte utan anledning, för här har du ett vin som lovar stort och alltid infriar förväntningarna. Ursprunget är Toscana och den lilla enklav som heter Montalcino och är tveklös megastjärna i den toskanska vingården. Med över fem år på nacken har vinet utvecklat en oslagbar, eldig och knäckigt sammansatt doft i omedelbart tilltalande, välgjord, druv- och ursprungstypisk stil. Detsamma gäller smaken som är härligt fruktmatad och väl utvecklad med perfekt balans av syra, mognad, druva, fat och jord. Det är ett storartat vin som förtjänar mat av motsvarande dignitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons