Annons

Nyheter på vinhyllan som smakar mer än de kostar

Klimatet gör Chile till vinets drömland.
Klimatet gör Chile till vinets drömland. Foto: Svenska Dagbladet

Sex fullträffar bjuds i veckans vintips som spänner från vardagslyx till festliga favoriter, tre vita och tre röda. Goda nyheter som smakar betydligt mer än de kostar.

Under strecket
Publicerad

Chile utnämns ofta till vinets paradis, inte utan anledning. Klimatet är närmast perfekt, med flödande sol, vingårdar som bevattnas av smältvatten från Anderna och en extremt lång vegetationsperiod orsakad av de kalla havsströmmarna utanför kusten som kyler hela det avlånga landet från kväll till sen förmiddag. Havet och bergen, tillsammans med öknar i norr skapar dessutom en effektiv barriär för allehanda skadeangrepp. Förutsättningarna kan helt enkelt inte vara bättre, med en viktig reservation: avståndet därifrån är lika långt som härifrån. Det är inte bara vinlusen som hålls borta, utan även många kunder.

Här i Sverige tillkommer dessutom de regler Systembolaget dikterar ensidigt och som drastiskt minskar möjligheterna till framgång. Det fick vinhuset Koyle uppleva när de lanserade 2012 Koyle Cabernet Sauvignon Reserva.

Vi var många vinskribenter som hyllade vinet och försäljningen sköt upp som en raket. En ny order skickades snabbt iväg till Chile, men när vinet väl var här nådde det aldrig ut i butikerna. Tomrummet hade fyllts av andra viner och av succén blev pannkaka. Lösningen blev en prissänkning med en fjärdedel. Kul för oss, men en förlust för importören. Ännu har du chansen att fynda (nr 73703, 89 kr), men när partiet är slut får vi se oss om efter något annat.

Annons
Annons

Ett fullgott alternativ från samma källa är 2013 Koyle Reserva Syrah som är en av vinterns nyheter på Systemet. Koyle är ett litet boutiquevineri som drivs med högsta tänkbara ambitionsnivå av tre bröder från den välkända vindynastin Undurraga. Familjeföretaget är sålt och nu satsar man på hantverksmässig produktion i en naturnära miljö med biodynamisk odling.

Jag besökte vinhuset när det precis kommit på banan och blev mäkta imponerad. Till sin hjälp har de vingeologen Pedro Parra som sett till att allt blir precis så bra som man kan önska.

Småskalighet i all ära, det är knappast det som präglar Chiles vinindustri. Tvärtom hittar du här vingårdar som är så vidsträckta att de sträcker sig bortom horisonten från din utkikspunkt. Störst är vinkoncernen Concha y Toro med sina undertitlar. Ett av dem är Viña Maipo, en signatur som ofta hamnar högt i blindprovningar av budgetvinerna. Bland veckans favoriter hittar du husets chardonnay, ett fynd för den tunna plånboken och dem som gillar fruktgenerösa, mjuka vitviner.

**Systembolaget yvs gärna **över sin kundorientering, men det är ett spel för gallerierna. Dagens monopol är centralstyrt i minsta detalj, både vad gäller leverantörer och butiker på ett sätt som drabbar såväl utbud som service för oss kunder.

Ett exempel är Vila Santa, år efter år utsett till Systembolagets bästa röda boxvin. Det är ett av mycket få riktigt seriösa rödviner som finns i denna storsäljande förpackningstyp. Ändå halkar det ständigt efter och har avlistats upprepade gånger, för att återkomma när någon ledande vinkritiker lyfter fram det ur beställningssortimentet.

Annons
Annons

Monopolet skyller på bristande försäljning, men hur ska vi kunna köpa något som inte finns? När det gäller boxviner är det mycket begärt att vi ska be butiken ta hem det som saknas. Å andra sidan är det enda sättet att påverka urvalet på sikt. Vi får de viner vi kräver!

Veckans vintips:

Betyg: 6 av 6

Vieux Château des Jouans 2013

nr 3128, 129 kronor

rött, elegant & tidlöst

Frankrike, Bordeaux

Doften är ung och saftig. Smaken uppfyller förväntningarna med en djup och lång, föredömligt utgjord, både inbjudande och karaktärsfull palett.

Betyg: 6 av 6

Vila Santa Reserva 2012

nr 12507, 279 kronor/3 liter

rött, stramt & karaktärsfullt

Portugal

Trots att Systemets bästa röda box förvisats till beställningssortimentet hittar du det i en fjärdedel av landets butiker. Köp och säkra en hyllplats!

Annons
Annons
Betyg: 5 av 6

Koyle Reserva Syrah 2013

nr 6215, 99 kronor

rött eldigt & mulligt

Chile

Syrahdruvan vinner terräng i Chile och här kommer ett generöst muskelpaket med glimten i ögat. Dov, mörkfruktig, rostad doft. Eldig, varmfruktig smak.

Betyg: 6 av 6

Viña Maipo Chardonnay 2015

nr 6671, 59 kronor

vitt, fruktigt & generöst

Chile

Utmärkt budgetvin till stekt fisk, fredagsräkorna eller som aptitlig väckarklocka före maten. Generös, sötsaftigt fullmatad och välgjord, ärlig smak.

Betyg: 6 av 6

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014

nr 2275, 79 kronor

vitt, rent & krispigt

Frankrike, Loire

Skaldjursvinet par excellence, men också en aptitretare av bästa slag. Karaktären är renfruktig med en fräsch skalkrydda som ger stringens och stadga.

Betyg: 5 av 6

Côtes du Jura Chardonnay, 2011

nr 2327, 149 kronor

vitt, stramt & smakrikt

Frankrike, Jura

Upptäck ett spännande vindistrikt: Jura! Mogen, fatpräglad doft med mäktig fruktarom. Fet och maffig, bredaxlad smak i personlig, matorienterad stil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons