Annons

Lydia Wålsten:Kronogården en no-go zon för public service

Joakim Lamotte och kommunföreträdare i SVT.
Joakim Lamotte och kommunföreträdare i SVT. Foto: SVT

Vilka är det som styr Kronogården? Uppenbarligen inte Trollhättans kommun eller polisen. Det står klart efter att SVT inte kunde sända sin debatt därifrån.

Under strecket
Publicerad

Joakim Lamotte var klädd i skottsäker väst. Det satte tonen i en lokal där stämningen redan var tryckt. I onsdags hade debattprogrammet ”Sverige möts” premiär i SVT. Det skilde sig inte mycket från sin föregångare Opinion Live. Programledaren var som vanligt Belinda Olsson. Deltagarna hade sin vana troget så vitt skilda utgångspunkter att det egentligen aldrig fanns potential för att mötas. En sak skilde sig visserligen från tidigare debattprogram. Deltagarna stod närmare varandra i stället för att vara hänvisade till två flanker med dueller. Hur banalt det än kan låta gjorde den fysiska närheten demonisering av motparten svårare.

Men det var inte debatten som sådan, utan platsen för debatten som var mest intressant. SVT hade nämligen velat spela in i Kronogården, ett av Trollhättans mest segregerade områden. Men det gick inte, meddelade kommunen i måndags. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Paul Åkerlund, menade att SVT:s närvaro skulle kunna väcka oro. “Det gjordes en samlad bedömning av vår stadsdirektör att det fanns en viss otrygghet hos invånarna”, sade Åkerlund i debatten. Han menade att kommunen hade talat med både personal och polis. Men framför allt handlade det om oro. “Det uttrycktes av en del invånare att man tyckte att det inte kändes bra”, sade Åkerlund. Vad som inte kändes bra, framgick inte.

Annons
Annons
Annons