Kronan tappar mot euron

Den svenska kronan har fortsatt att försvagas mot euron. Under tisdagen var euron uppe i 9:27 och i måndags kretsade den kring 9:30. Så dyr har euron inte varit sedan i mars.

Under strecket
Publicerad
Annons

Analytiker tror att anledningen till kronans försvagning är den starka opinionen i landet för ett nej till EMU. Men den svaga kronkursen är inget som kommer att hänga i, även om det skulle bli ett nej till EMU i september, tror Stefan Mellin, analytiker på Nordea. - Antingen det blir ett ja eller nej så har kronan potential att stärkas på egna meriter. Sverige har en god tillväxt i förhållande till EMU-länderna.

Så hur det än går - en tid efter omröstningen kommer kronan att stärkas? - Ja, det är vår bedömning. Men under tiden fram till EMU-omröstningen ger den svaga kronan en del negativa effekter. En privatperson märker det framförallt vid utlandsresan. Det kostar mer av svenska kronor att växla till sig utländsk valuta. Importerade varor kan stiga i pris medan en del svenska företag får lättare att exportera sin tillverkning. Där- emot tror inte Stefan Mellin att den försvagade kronan påverkar börsen i någon högre grad. - Möjligen kan kronförsvagningen ha den positiva effekten att intresset för svenska aktier ökar. Vilket i sin tur kan stärka kronan. Den som tagit lån i euro har inte stor anledning att glädja sig i dessa dagar. - Därför avråder vi personer som inte har inkomst i euro att ta eurolån, säger Ylva Yngveson, på Föreningssparbanken. Hon tycker däremot att det kan vara klokt av den som äger exempelvis en fastighet i Spanien eller Frankrike och behöver hantera ekonomin därnere att skaffa sig ett sparkonto i euro. Den som far ned till sitt hus framåt hösten vet då med sig att pengarna har kvar sin köpkraft. I takt med att kronan försvagats har de svenska räntorna gått upp. Femårsräntan har stigit med 70 punkter sedan i mitten av juli vilket är ganska mycket.

Annons
Annons
Annons