Annons

”Kronan ingen stabil garanti”

HARPSUND Vid ett nej till euron hotar ränte- och valutaoro nästa gång vi får en kris i svensk ekonomi. Kronan är inte alls den stabila garanti som nej-sidan i euro-omröstningen påstår. Det säger statsminister Göran Persson i en exklusiv intervju för SvD Näringsliv där han fördjupar sina ekonomiska argument för euron och mot kronan.

Under strecket
Publicerad

Ett litet land lever tryggare inom EMU. Ju större valutan är, desto svårare är det att bli utsatt för till exempel valutaspekulanter. Det är statsminister Göran Perssons fulla övertygelse. Han stöder sig bland annat på nobelpristagaren Robert Mundell, teoretikern bakom valutaunioner som anser att Sverige bör införa euron. ”Man kan fundera på varför vi nu för första gången på mycket länge gått igenom en lågkonjunktur i Europa utan valutaoro. Det är naturligtvis därför att vi har euron – en stabil monetär regim”, säger Göran Persson.

Göran Persson jämför dagens lågkonjunktur med motsvarande svackor för tio år sedan då valutakriserna avlöste varandra.
– Man kan fundera på varför vi nu för första gången på mycket länge gått igenom en lågkonjunktur i Europa utan valutaoro. Det är naturligtvis därför att vi har euron och ingen övervärderad tysk mark eller en låtsasvaluta som den italienska liran – utan
en stabil monetär regim, säger Göran Persson.

Annons
Annons
Annons