Annons
X
Annons
X

Krokodiler fast i tullen

3 619 krokodiler var i lastbilar på väg från Vietnam för att hamna på restauranger i Kina när frakten stoppades. Beslaget var extra viktigt eftersom det handlade om den utrotningshotade arten Siameskrokodiler.

Det var den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua som rapporterade om den ovanliga lasten. Polisen i Guangdong-provinsen hade blivit förvarnade och när de stoppade lastbilarna hittades 3619 krokodiler, som sannolikt fångats i Vietnam och nu var på väg att säljas till restaurangägare i regionen. 42 av djuren hade dött av den höga temperaturen, men övriga krokodiler fördes för behandling hos veterinärer.

Intervjuad av nyhetsbyrån Xinhua uppgav Zheng Yuanying, ansvarig för en kinesisk miljörörelse, att han gladdes över att regeringen ökat insatserna mot smuggling av exotiska djur. Siameskrokodiler uppges vara speciellt näringsrika, men den främsta anledningen till att de betingar ett högt pris på marknaden är kineserna lust att prova exotiska maträtter.

– Människor vet att det är olagligt att sälja djur som krokodiler, men de äter dem i alla fall när de finns på matsedeln, sade Zheng Yuanying.

Annons
X

Siameskrokodilen, som är en sötvattenskrokodil, befarades i början av 1990-talet vara utrotningshotad. Senare års undersökningar har dock visat att den fortfarande finns, framför allt i länder som Kambodja och Vietnamn.

En annan smuggling av krokodil fick 2010 betydligt allvarligare konsekvenser. Det var en man på väg från Kongo som hade en krokodil med sig ombord i en stor sportväska. Krokodilen kom lös och skrämde flygvärdinnan som åtföljd av tjugotalet passagerare sprang mot cockpit. Planet förlorade balansen och störtade i ett bostadsområde, alla passagerare utom en, som kunde berätta om händelsen, dog.

Även krokodilen överlevde kraschen men slogs ihjäl av bybor på plats.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De 3578 överlevande krokodilerna som togs vid tullen i Kina har dock goda chanser att överleva.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X