Annons

Kroknat kulturarv

Från billig fiskpinne till hotad, dyrbar och bojkottad delikatess. Torsken har vandrat en lång väg i vår mattradition och riskerar nu att helt försvinna. Men det finns ljus i tunneln – i norska Vesterålen är det traditionella torskfisket numer Kravmärkt.

Under strecket
Publicerad

VESTERVÅLEN. Efter cirka sju timmar till havs kommer de små fiskebåtarna in till kajen i Stø, på norska Vesterålen, en efter en. Dagens fångst ska tas tillvara. I lastutrymmet ligger torsk i massor. Det är stora fiskar, uppåt en meter långa. Containrar till brädden fyllda lyfts upp med hjälp av kran. En blandning av blod och havsvatten skvätter när torskarna hälls över till sorteringsmaskinen. En och annan fisk trillar ned på golvet. För en ovan är lukten påträngande. Torsken med sin halvöppna mun, stora stirrande ögon och skäggtråden under hakan, är en ganska ful fisk men Arne Karlsén på fiskeriföretaget Gunnar Klo är lyrisk:

–Titta vilken fin torsk. Det ser man på skinnet och på ögonen. Skinnet ska vara glansigt och ögonen klara.

Annons
Annons
Annons