Krokig väg för titanimplantatets genombrott

Läkaren och anatomiprofessorn Per-Ingvar Brånemarks titanimplantat har höjt livskvaliteten för miljontals människor. Viktiga framgångsfaktorer skulle visa sig vara slumpen och lojala kollegor. Men vägen till ett erkännande har varit kantad av akademisk trångsyn och konflikter.

Under strecket
Publicerad
Annons

En kanin, ett sommarlov, ett geni - så skulle man kunna inleda en presentation om upptäckten av titanimplantat. Upptäckten att metallen titan har särskilt vävnadsvänliga egenskaper, som gjordes av professor Per-Ingvar Brånemark, ledde så småningom till den uppfinning - titanimplantatet - som givit möjlighet att ersätta förlorade tänder och andra kroppsdelar och på så sätt höja livskvaliteten för miljontals människor. Detta arbete gav småningom upphov till ett av Stockholmsbörsens nu mest framgångsrika bioteknikföretag (Nobel Biocare).

Avsikten med den forskning som senare lade grunden till denna miljardindustri, var dock aldrig att förankra titanmetall i benvävnad. Som forskare var Brånemark i stället intresserad av att utveckla metoder för att studera blod som flytande vävnad. Slumpen, ett öppet sinne och kloka stödjande kollegor verkar vara några viktiga framgångsfaktorer. Det är en lång historia som börjar i Lund på 1950-talet och fortsatt pågår, kantad av akademisk trångsyn och många konflikter.

Annons
Annons
Annons