Annons

Krogvåg i skånska gårdarna – de är årets nya stjärnskott

Vollmerska gården i Svedala, där Mats Vollmer och Karin Chudzinska Vollmer driver hemmakrog.
Vollmerska gården i Svedala, där Mats Vollmer och Karin Chudzinska Vollmer driver hemmakrog. Foto: Miriam Preis

Den skånska krogvågen fortsätter att imponera. I garage och avlägsna gårdar fann vi några av årets nya stjärnskott.

Under strecket
Publicerad

Mats Vollmer.

Foto: Miriam Preis

Alla 12 rum på Weinbergs Hotel är unikt och tematiskt inredda av ägarna själva. På menyn finns både finmat och husmanskost från olika länder. Här en pizza med burrata och brynt smör.

Foto: Miriam Preis

Bakade morötter med friterade nässlor och rapsblommor; en av de elegantare rätterna på Weinbergs. Orangeriet på Weinbergs kommer att fungera som en del av hotellmatsalen.

Foto: Miriam Preis

Kocken Isabella Morrone har köpt en gård på Österlen, där hon snart öppnar en ny krog.

Foto: Miriam Preis

Per Söderberg kavlar pastadeg till tortellonin på Pastafabriken, som ligger i en före detta traktorverkstad i Ingelstorp.

Foto: Miriam Preis

Blommor från trädgården pryder matsalen på Pastafabriken, där det mesta är lokalproducerat.

Foto: Miriam Preis

Med löften om sommar. Böljande gula rapsfält utmed en landsväg strax utanför Trelleborg.

Foto: Miriam Preis

En halvtimmes bussresa sydost om Malmö har Michelinkocken Mats Vollmer och hans fru, sommelieren Karin Chudzinska Vollmer, köpt en gård. Trädgården är full av bärbuskar, fruktträd, grönsaker och höns och i garaget har de öppnat bygdens minsta krog: ett stort, fyrkantigt bord med åtta skinnstolar. Jämfört med tvåstjärniga Vollmers i Malmö påminner det här mer om en ambitiös middag hos vänner på landet.

– Jag har drivit Vollmers i snart tio år och behövde ta det lite lugnare, säger Mats Vollmer medan han plockar skott från en av granarna bakom tomten.

Annons
Annons
Annons